Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Работодателски организации ще протестират заради скъпия ток

Бизнесът излиза на протест на 19 октомври, а причината е повишението в цените на тока. Работодателските организации настояват за  незабавна реакция на правителството и Министерството на енергетиката, съобщи председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев.

„Протестът не е политически, а икономически. Тези надвзети средства за електроенергия се събират на две места и е много лесно да бъдат възстановени на хората. Ние настояваме това да стане час по-скоро, а не да се отлага като неясна перспектива, защото предприятията просто няма да стигнат дотам да си получат парите през декември или януари”, посочи Велев пред NOVA телевизия.

Намерения за протести бяха изказани и от КРИБ. "Не мога да кажа, че ще са срещу правителството, но е вероятно да са пред Министерския съвет", заяви Константин Стаменов - председател на Комитета по енергетика на КРИБ. Електроенергийните пазари са обхванати от паника поради наближаващия зимен период. Водещият фактор за увеличението на цената на електроенергията е цената на природния газ, а не толкова цените на емисиите и икономическият бум след пандемията, коментира още Стаменов.

Премиерът Стефан Янев заяви в понеделник, че последните седмици и месеци България устойчиво поддържа една от най-ниските цени в ЕС, а в защита на бизнеса правителството предприема поредица от действия, които да минимизират ефекта от растящите цени на електроенергията в Европа. Сред тях са промяна в методиката за определяне на цените на доставчик от последна инстанция, откъдето се снабдяват над 250 000 малки и средни фирми в България, с което сметките им ще намалеят с около 30 лв. на мегават час. Тази мярка ще може да се комбинира и с помощта от 50 лв. за мегават час изразходвана електроенергия, когато тя влезе в сила и това се отнася за целия бизнес, отбеляза премиерът Янев.

Според представители на служебния кабинет обаче в момента отпускането на помощи за предприятията е сложно заради липсата на парламент. Вицепремиерът Атанас Пеканов уточни, че разписването на компенсиращи мерки зависи от промени в държавния бюджет, които следва да бъдат направени от функциониращ законодателен орган.

Facebook logo
Бъдете с нас и във