Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

РАБОТОДАТЕЛИТЕ СЕ РАЗДЕЛИХА НА НОВИ И СТАРИ

Примирието между работодателските организации в България отново е нарушено. Томахавките бяха изровени след появата на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ), която бе създадена наскоро след сливането на Съюза на работодателите в България и БИБА. Според нейните учредители Иво Прокопиев (председател на СРБ) и Саша Безуханова (председател на БИБА) новата организация е Гласът на българския бизнес. С тази й функция обаче не се съгласиха останалите пет националнопризнати работодателски организации у нас - Асоциация на индустриалния капитал в България (АИБ), Българска стопанска камара (БСК), Българска търговско-промишлена палата (БТПП), Български съюз на частните предприемачи Възраждане и Съюз за стопанска инициатива (ССИ). През седмицата те внесоха в Софийски градски съд искане конфедерацията да не се вписва в регистъра. Мотивът е, че името й е некоректно, тъй като създава заблуда, че тя е единствената националнопризната организация на работодателите в страната. Според тях другият проблем е, че в наименованието организацията е определена като конфедерация, но в устава й не е предвидено тя да се изгради на конфедеративен принцип.
Освен това Гласът на българския бизнес е безмълвен - поне в чужбина. КРИБ не членува в нито една международна организация, за разлика от другите работодателски организации. БСК е дългогодишен член на Съюза на индустриалните и работодателски конфедерации в Европа - UNICE. Съюзът за стопанска инициатива пък е член на Европейски съюз на занаятчиите, малките и средните предприятия - UEAPME. Международни организации UNICE и UEAPME са две от трите представителни работодателски организации пред Европейската комисия. Търговско-промишлената палата пък членува в организацията на европейските търговски палати - EuroChambres. А Възраждане - в Европейска конфедерация на асоциациите на малките и средните предприятия.
Разривът сред работодателите преповтаря сценария със създаването на Съюза на работодателите в България. Тогава той успя да се противопостави на останалите чрез желанието да ги представлява в преговори с правителството и синдикатите. След получения отказ и подписано едностранно споразумение с КНСБ, СРБ беше изключен от Асоциацията на организациите на българските работодатели. По този начин съюзът загуби всякаква възможност да участва в Международната организация на работодателите, чийто член е АОБР, и в Международната организация по труда.
Дали този път старите работодателски организации ще успеят да простят на новосъздадената, е трудно да се каже. Предстоящото може би съдебно дело ще охлади за дълго взаимоотношенията между тях. Възможно е и някои компании да напуснат старите или новите организации. Известно е, че част от фирмите членуват в повече от едно от работодателските сдружения.

Facebook logo
Бъдете с нас и във