Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Работодателите не трябва да плащат нито един ден болнични, заявиха от БТПП

Българската търговско-промишлена палата също подкрепи неизплащането на първия ден от болничния.

„Принципното становище на БТПП, а и на всички организации на работодателите е, че не трябва те да се натоварват с нито един ден болнични. Различните варианти, които сме предлагали, все още са актуални – постепенно намаляване на разходите на работодателите и прехвърлянето им изцяло към бюджета на ДОО“, се казва в становище на институцията. 

В становището се посочва, че мярката за неизплащане на първи ден от болничния е важно по пътя на усъвършенстване на цялостната дейност във връзка с тях, при очевидните затруднения или нежелание от контролните органи за справяне с проблема.

„Това е позната и работеща практика и в други страни. Задължително е след една година от прилагането да се направи оценка на въздействието на този нормативен акт. Готови сме, след това да обсъждаме други предложения и варианти за борба с злоупотребите с болнични листове. В заключение смятаме, че най-добре би било да се изостави практиката да се плащат болничните от работодателя, защото той е направил необходимите вноски“, се казва още в становището. 

По-рано Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) подкрепи напълно предложението първият ден от болничните да не се заплаща. От организацията подчертават, че това трябваше да е направено много отдавна – веднага след приключването на световната финансова и икономическа криза, тъй като плащането на първите три дни болнични от работодателя беше включено само като временна антикризисна мярка. 

От 1-ви януари 2020-а година първият ден от болничния няма да се заплаща и остава за сметка на гражданите. Вторият и третият ден ще се поема както и досега от работодателите. Това, според управляващите, е опит за спиране на злоупотребите с фалшивите болнични.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във