Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Работодателите напускат Тристранния съвет заради болничните

Членовете на Националния съвет на Асоциация на индустриалния капитал в България /АИКБ/ подкрепиха решението на Асоциация на организациите на българските работодатели/АОБР/ да прекрати участието си в Националния съвет за тристранно сътрудничество /НСТС/ до внасянето за обсъждане на адекватни според работодателите предложения за ограничаване на злоупотребите с болничните, съобщиха от АИКБ.

АИКБ категорично не приема продължаването на вменената през 2010 г. като антикризисна мярка предприятията да заплащат първите три дни болнични. Чрез този вменен допълнителен ангажимент те фактически биват облагани тройно - чрез осигуровките, които внасят, чрез обезщетения за първите три дни от временната нетрудоспособност, които изплащат и чрез изплащането на допълнителни възнаграждения за заместващи работници, посочват от организацията.

Заседание на НСТС искат както синдикатите, така и работодателите. От изявления на премиера Бойко Борисов и на социалния министър Бисер Петков стана известно, че такова заседание ще има. На този етап обаче още не се знае датата.

Изглежда, че Транстранният съвет на практика се разпада, защото недоволство има и при синдикатите. КТ "Подкрепа" ще направи Национален протестен митинг-шествие на 27 ноември под наслов  "Болните работници не са престъпници". КНСБ запазва стачна готовност. 

Миналата седмица премиерът Бойко Борисов обяви, че предложението първият ден от болничния да не се заплаща, няма да бъде внесено за разглеждане в Народното събрание, въпреки че по-рано такава договорка бе постигната на политически съвет на коалицията ГЕРБ-Обединени патриоти.

Форматът НСТС следва да бъде възстановен след включване в дневния ред на обсъждане на проблема с болничните. Работодателите поставят и искането за реформи, които не са били отразени в Бюджет 2020.

Facebook logo
Бъдете с нас и във