Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Работодателите искат компенсиране на цената на газа над априлските нива

Българският бизнес ще понесе опустошителен удар само след броени дни. Цената, на която производствата и обществените потребители ще заплащат природния си газ през август, ще бъде 286,84 лв./MWh! Вместо четири пъти по-евтин газ, получаваме два пъти по-скъп, в сравнение с април, посочват от Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР).

„Предприятията не могат да генерират такива приходи, че да платят сметките си. Комбинацията на тази цена с цените на електрическата енергия и хаосът с компенсаторния механизъм там е равносилна на смъртна присъда за българската икономика“, пише в отвореното писмо.

Надплащането над априлската цена е с 42 лв./MWh през юли и ще бъде със 142 лв./MWh през август, отбелязват работодателите. За юли българските потребители са надплатили 90 млн. лв., а за август допълнителната сметка е 300 млн. лв., подчертават от работодателската организация. И това са разходите, без да се включва нагнетяването на газ в подземното хранилище „Чирен“, което ще доплатим солено през студените месеци.

От Асоциацията на организациите на българските работодатели настояват да бъде изпълнено обещанието, дадено им на 16 май, за компенсиране на цената на природния газ над априлските равнища.

Според тях в момента е важно да се възобновят спешно доставките на природен газ от ООО „Газпром експорт“, съгласно съществуващия договор. Според АОБР само по този начин ще се гарантира работата на бизнеса, топлоснабдяването на гражданите и запълването на газохранилището „Чирен“. Към момента това е единственият начин за сигурно посрещане на есенно-зимния сезон и овладяване на ценовия шок.

Друго искане е да бъде обявена прогнозната цена за септември, както и работодателите да бъдат уведомени официално дали и докога са гарантирани доставките на природен газ.

От асоциацията очакват да бъдат уведомени официално какви стъпки се предприемат за гарантиране на газоснабдяването в пълен обем от 1 януари 2023 година, както и дали се работи за сключване на дългосрочни договори за доставка на конкурентни цени?

Сред другите искания на АОБР са и за предприемане на бързи и конкретни действия, които да гарантират, че руската страна няма да предяви претенции към „Булгаргаз“ ЕАД по клаузата „вземи или плати“, съществуваща в дългосрочния договор между двете страни.

"Предприемането на тези действия е неотложно, ако искаме българската икономика да оцелее и домовете ни да са топли", пише още в писмото на Асоциацията на организациите на българските работодатели.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във