Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Работодателите готвят нов мащабен протест на 30 септември

Те заплашиха със съкращения и повишаване на цените на дребно

Четири работодателски организации организират мащабен протест на 30 септември. Фактурите със сметките по новите цени на тока и неизпълнените ангажименти на правителството са основните причини, които провокират негодуванието на бизнеса.

Работодателите настояват от 1 ноември цените на електроенергията да се върнат на нивата от преди 1 август тази година. Преди няколко месеца работодателските организации предупредиха какво ще последва, а сега пристъпват към действие.

"Ние искаме да има реформи в енергетиката и да се спрат кражбите, за да не ги плащаме ние и нашите работещи в предприятията. Все пак по един или друг начин се отразява на всеки един от нас. Това искаме да се случи. Нищо повече", заяви председател на Конфедерация на работодателите и индустриалците в България Кирил Домусчиев. Той допълни, че в такъв случай няма да има нужда и от това държавата да помага, а напротив - бизнесът ще помага на нея, като внася повече данъци и ще бъде увеличен БВП на страната.

"Проблемът с електроенергията става все по-тежък", каза изпълнителният председател на Българска стопанска камара Божидар Данев. Той припомни, че на 3 юли е проведена среща на работодателските организации с министър-председателя Бойко Борисов. По време на нея е постигната договореност да бъде внесена пътна карта за промени в енергетиката до 24 юли. Това обаче не се е случило и цените рязко са увеличени.

"Решението на КЕВР влезе в сила от 1 август. Доста е непочтено да се говорят неистини от устата на обществено познати лица", посочи Данев, като визира председателя на КЕВР Иван Иванов. Изпълнителният председател на БСК посоми, че добавките в цената на тока имат ръст от 67.6% спрямо миналата година. "За средното напрежение - ръстът е 17-20% ръст в цените за бизнеса. България е на второ място в ЕС, след Дания, по размера на доставката в цената за енергия", категоричен е Данев. Това е и причината икономиката ни да неконкурентноспособна спрямо страните, към които изнасяме енергия.

Освен връщането на цената на електроенергията към старите цени от АИКБ, БСК, КРИБ и БТПП настояват да бъде изготвена пътна карта за реформи в енергетиката. Работодателите настояват за законодателни промени, които да включват отмяна на възможностите за включване на нови мощности. Освен това да има и мораториум върху задължителното изкупуване и изкупуването по преференциални цени на електроенергия от обекти, които са включени в експлоатация след 1 октомври 2015 година. В допълнение на това организациите искат и разкриване на информация за собствениците, договорите и дейността на дружествата, чието производство се изкупува по преференциални цени.

Работодателските организации обвиниха председателя на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов в некомпетентност и искат неговата оставка.

"Г-н Иван Иванов да си подаде оставката или ако той няма достойнството да го направи, парламента, който го е назначил, да поиска да го освободи", категоричен е Домусчиев. Той отново подчерта, че ще настояват за промяна на цените и ще отстояват идеята за мораториум, както и за осъществяване на реформите, вече обсъдени с правителството. Домусчиев допълни още, че много работодатели вече са свързали с тях и са алармирали, че или трябва да се вдигат цените, или да започнат да съкращават служителите си.

На свой ред председателят на Асоциация на индустриалния капитал в България Васил Велев, прогнозира, че фирмите, които търгуват на външни пазари няма да могат да вдигнат цените на продукцията си и вероятно ще прибегнат до съкращаване на персонала. В същото време бизнесът, който търгува на вътрешния пазар е много вероятно да завиши цените за крайния потребител. Разбира се тези мерки от страна на работодателите ще се наложат, защото те по някакъв начин трябва да избият разходите си електроенергия. Как обаче ще се реализират нещата на практика предстои да разберем. Най-вероятно събитията ще бъдат водени от ситуацията на пазара.

От работодателските организации подчертаха и че ще бъде сезиран и главният прокурор. Така например ще се търси отговорност от хората, които са подписали договорите за изкупуване на електроенергия от американските централи. Друг сигнал пък ще се отнася за изкупуването на електроенергия от ВЕИ-а. По думите на Домусчиев, се очаква докладите на юристите да бъдат готови другата седмица, след което ще се иска среща с главния прокурор.


 

Facebook logo
Бъдете с нас и във