Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Работодателите да могат дават до 80 лв. ваучери за храна, предлагат от ГЕРБ

Размерът на ваучерите за храна, които работодателите могат да раздават на служителите си, да се увеличи с 20 лв. от догодина - от 60 на 80 лева. Това предлагат от ГЕРБ между първо и второ четене на промените в Закона за ДДС.

Междувременно лидерът на НФСБ Валери Симеонов и група депутати предлагат стойността на ваучерите за храна, които работодателят може да дава на работниците си, да се повишат до 100 лева на работник. В момента социалните разходи за ваучери се признават като разход за данъчни цели по Закона за корпоративното подоходно облагане. Върху средствата не се начисляват осигурителни вноски и данък общ доход.

Сумата от 60 лева е фиксирана в закона преди повече от 10 години и тогава е представлявала значителна част от минималната заплата, обясняват вносителите на промените. Те напомнят, че през 2021 г. минималната заплата ще стане 650 лева, и така ваучерите ще представляват много малък дял от нея. В същото време тази система е един от най-подходящите стимули за работодателите и техните работници, тъй като намалява данъчните им разходи, а в същото време увеличава потреблението по време на криза, пише още в мотивите. Най-вероятно всеки втори работодател ще увеличи сумата на ваучерите, които дава, което означава, че близо 250 000 служители ще получават по 100 лв., а останалите 300 000 - по 60 лева. За тази цел е нужно да се увеличи годишната квота от 350 млн. лева на 500 млн. лева, което трябва да се заложи в бюджета за следващата година, предлагат от НФСБ.

Друга идея е с тези ваучери да може да се купува не само храна в магазина, но и с тях да се плаща в ресторант и в хотел.

Друга очаквана промяна е намалената ставка от косвения данък вече да важи и за доставките на храни по домовете.

След като премиерът Бойко Борисов обеща на ресторантьорите към облекчената ДДС ставка от 9 на сто да се добавят и доставките по домовете, текстовете вече са факт и са внесени от депутати от ГЕРБ. По-ниският налог ще е валиден до края на следващата година, а мотивът е, че е поставен в неравностойно положение спрямо останалите ресторантьорски услуги.

През годината от 20% на 9% бе свалена ставката първо на храните и безалкохолните напитки, а след това и на бирата и виното, сервирани в заведение.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във