Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Работодатели също настояват за таван на обезщетенията за болки и страдания

Асоциацията на индустриалния капитал в България и Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България с безпокойство следят настъпващите изменения на застрахователния пазар в България. С това тълкувателно решение в значителна степен се разширява кръгът на лицата, имащи право да получат обезщетение за неимуществени вреди от смъртта на техни близки. В този кръг вече са включени братята и сестрите на починалия/починалата и съответните възходящи и низходящи роднини от втора степен, както и всяко друго лице, което е създало трайна и дълбока емоционална връзка с починалия и търпи от неговата смърт продължителни морални болки и страдания. Това заявяват две от четирите национално представени работодателски организации – КРИБ и АИКБ – в писмо до председателя на парламентарната комисия по бюджет и финанси Менда Стоянова. 

„Регистрираме и трайна тенденция на постоянен ръст на сумите, които се присъждат от българския съд за неимуществени вреди на близки на починало лице. В съчетание с разширяването на кръга на правоимащите лица в съответствие с цитираното тълкувателно решение, лицата причинили неимуществени вреди, несъмнено ще бъдат ангажирани със значително по-големи размери на дължимите обезщетения“, обясняват АИКБ и КРИБ в съвместното си писмо до Стоянова.

От работодателските организации добавят, че липсата както на методика как да се изчислява размерът на обезщетенията за болки и страдания, така и на лимит докъде може да стига сумата на компенсацията, изглежда негативно на фона на факта, че в други страни членки на ЕС има решения в това отношение.

„Така се създава невъзможност да бъдат обосновани размерите на присъжданите обезщетения, а това е предпоставка за неизбежна субективност и предпоставка за създаване на социална справедливост“, пишат бизнес организациите.

Facebook logo
Бъдете с нас и във