Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Работодатели представиха близо 500 работни места на трудовите борси

Трудовите борси очевидно се борят с безработицата. На тях за периода юни - август са представени близо 500 свободни работни места от 97 работодатели.

Срещите са проведени след изтичането на ограниченията на извънредното положение, въведено през март във връзка с пандемията от COVID-19, и в условията на последвалата епидемична обстановка при спазване на активните противоепидемични мерки. Тази ситуация наложи провежданетоим да бъде с по-малък обхват на участници. Въпреки това, 695 търсещи работа лица са проявили интерес към директните контакти с бизнеса и се запознали на място с условията и изискванията за конкретните длъжности.

Трудовите борси са се провели в градовете Исперих, Долни чифлик, Луковит, Провадия, Сливо поле, Каварна, Дулово, Генерал Тошево, Каолиново, Чирпан, Нови пазар, Стражица, Вълчи дол, Търговище, както и в с. Кирково.

За периода са се провели и две специализирани трудови борси в сферата на туризма, хотелиерството и ресторантьорството. В срещите са се включили 14 работодатели, които са обявили 165 свободни работни места за сервитьори, бармани, готвачи, камериерки, администратори, пикола, миячи, хигиенисти, масажисти и др. А да се информират подробно за предлаганите оферти са отишли близо 180 търсещи работа в тази сфера.

По време на мероприятията, проведени от бюрата по труда в Луковит и Каолиново, 16 работодатели са обявили 26 свободни работни места за лаборанти, техници, технолози, машинни оператори, формовчици на бетонни изделия, шивачи, лични асистенти, счетоводител, ръководител на проект, общи работници за поддръжка на сгради и други.

Единадесет от проведените през трите месеца на епидемична обстановка събития са били общи трудови борси, организирани от бюрата по труда във Вълчи дол, Кирково, Търговище, Горна Оряховица, Нови пазар, Чирпан, Генерал Тошево, Дулово, Русе, Провадия, Исперих. В срещите се там са се включили 67 работодатели и близо 470 търсещи работа лица. Като са били обявени 273 свободни работни места за работници поддръжка, работници почистване на сечища, секачи, строители на сгради от сглобяеми елементи, мотокаристи, пакетировачи, пекари, шофьори, помощник-оператори, шлосери,   водачи на мотокари, технически сътрудници, пакетировачи, машинни оператори в производство на картонени изделия, шлосери, продавач-консултанти, готвачи, камериери, сервитьори, помощник-готвачи, пиколо в ресторант, миячи на съдове, рецепционисти, бармани, общи работници, строителни работници и др.

На част от събитията са присъствали също представители на Военни окръжия – Кърджали, Търговище, Варна,  Добрич и Шумен, които са информирали заинтересованите посетители за предстоящите конкурси за заемане на свободни длъжности в съответните военни формирования.

Агенцията по заетостта планира през септември провеждането на още 29 трудови борси, в случай че няма усложнения в епидемичната ситуация в съответните населени места. Графикът за събитията може да бъде намерен. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във