Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Работодатели и синдикати настояват за прекратяване на договорите с "американските централи"

Работодателски и синдикални организации излязоха с общ призив за прекратяването на договорите между държавата и т. нар. американски централи.  

Те напомнят, че инвестицията на една от централите вече е напълно изплатена, което е потвърдено и от Брюксел, и от наетата от българското правителство водеща световна консултантска компания.

"Категорични сме, че българските потребители нямат "излишни" милиони за неправомерни печалби чрез недопустима държавна помощ. В същото време цените на електроенергия за индустрията в България отново са най-високи в ЕС и търпението ни се изчерпва. Време за поредно отлагане вече няма. Предстои въвеждане на капацитетен механизъм, при който въглищните централи могат да получат средства в конкуренция с други производители от страната и чужбина и съобразно европейските правила", се посочва в общото им становище.

Друг аргумент на бизнеса и синдикатите е, че по силата на подписаните договори с двете централи, те получават в противоречие с правото на ЕС държавна помощ. "Само за регулаторната година от 01.07.2019 г. до 30.06.2020 г., без необходимото в такива случаи одобрение от ЕК,  над 700 млн. лв. ще се платят непазарно на инвеститорите в "Ей и Ес – 3С Марица изток 1" и "Контур Глобал Марица изток 3", от които 301 млн. лева са за втората, изплатена напълно електроцентрала", уточняват организациите, като изтъкват също така, че държавните гаранции за инвестиции се забраняват от Договора за функциониране на ЕС, който е подписан и от България по време на присъединяването

"Да, двете централи са нужни на българската енергийна система. Без тяхното производство няма да има достатъчно електроенергия. Да, те ползват местен ресурс – български въглища. Но за тях важат същите правила и закони. Конкуренцията и върховенството на правото е за всички! Крайно време е компетентните органи да вземат мерки, за да се прекрати ненужното натоварване на българския бизнес и да се потърси отговорност на тези, които е трябвало да предложат навременни решения и действия за прекратяване на неправомерната тежест за българския бизнес и домакинства", се казва още в позицията.

Социалните партньори искат от правителството въпросът да бъде обсъден спешно на тристранна среща.

Facebook logo
Бъдете с нас и във