Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

РАБОТНИЦИТЕ ОТ ТЕРЕМ СИ ИСКАТ 5 МЛН. ЛЕВА

До 20 юни да се проведе браншова среща между военния министър, началника на Генералния щаб и представители на заводите ТЕРЕМ и Интендантско обслужване, настояват КТ Подкрепа и КНСБ. В този срок военното ведомство трябва да е готово с разчет и график за изплащане на 5.11 млн. лв. неиздължени заплати и осигуровки на заетите в бранша. Ако той не бъде спазен, двата профсъюза ще започнат ефективни стачни действия, заяви специално за БАНКЕРЪ Валентин Никифоров, заместник-председател на КНСБ и председател на стачния комитет на синдиката. Ситуацията във военноремонтните заводи в Търговище, Пловдив и Божурище-София е критична. Постоянно се трупат задължения на държавата към колективите, заплати не са плащани от ноември и декември миналата година, каза още Валентин Никифоров. Хората са готови незабавно да излязат на улицата с една-единствена цел - най-после някой от военното ведомство да им обърне внимание.
За намиране на изход от кризата във вторник лидерите на КНСБ и КТ Подкрепа д-р Желязко Христов и д-р Константин Тренчев, както и представители на Федерация на независимите синдикални организации в Българската армия и Национален синдикат Отбрана се срещнаха с военния министър Веселин Близнаков и с новия началник на Генералния щаб ген. Златан Стойков. В разговорите участваха и председателят на Съвета на директорите в ТЕРЕМ ЕАД Христо Христов и изпълнителният директор на Интендантско обслужване ЕАД Красимир Митев.
Подобна среща бе проведена и през септември миналата година. Тогава бе договорено натрупаните задължения, възлизащи на близо 6 млн.лв. да бъдат погасявани на етапи. До края на годината останаха неизплатени заплати и осигуровки за около 2 млн. лева. След 1 януари плащанията от военното ведомство секнаха, което доведе до натрупване на 5.11 млн. лв. задължения към работниците от ТЕРЕМ и Интендантско обслужване.
След срещата във вторник министър Близнаков заяви, че отбранителното ведомство прави необходимото, за да бъдат изчистени задълженията към работниците от ТЕРЕМ ЕАД и Интендантско обслужване ЕАД. Вече се подготвят оздравителни програми за стабилизиране на дружествата. Разработена е и бизнес програма до 2008 г. за финансовото укрепване на 8-те дъщерни фирми на ТЕРЕМ ЕАД, избран е консултант, който да предложи механизъм за намиране на ефективни форми на публично-частно партньорство.
Въпреки успокояващите изявления на военния министър синдикатите са обезпокоени, че военното ведомство няма яснота откъде ще вземе необходимите над 5 млн. лв., след като в бюджета на ведомството не е предвиден подобен разход. Банкови кредити не могат да се теглят, тъй като тази процедура се прилага само за програмите за модернизация на армията. Средствата, набавени от Утилизацията на излишните боеприпаси и продажбата на имоти и терени, които министерството не ползва, се пренасочват приоритетно към закупуване на ново армейско оборудване и строеж на жилища за кадровите военни. Дори оздравителните програма да заработят, те трябва да генерират достатъчно печалба, чрез която не само да се поддържа производственият процес, но и да се акумулират средства за заплати.

Facebook logo
Бъдете с нас и във