Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Работниците от Мини "Марица Изток" излизат на протест

Работниците от Мини "Марица Изток" днес излизат на протест с настояване за увеличение на цената на въглищата с 15 на сто. Те са подкрепени от синдикатите КТ "Подкрепа" и КНСБ. Миньорите се събират на пл. "Александър Батенберг", а шествието ще продължи до Министерство на енергетиката.

Исканията им бяха обсъдени миналата седмица на среща с министъра на енергетиката Теменужка Петкова. Тя отказа исканото увеличение с мотива, че поскъпването на цената на въглищата ще доведе и до скок в цените на електроенергията за бита и индустрията.

Министър Петкова заяви, че с 2% би се увеличила цената на тока, ако се изпълни искането на миньорите - въглищата от "Мини Марица-изток" да поскъпнат с 15 на сто. 

"Разбирам желанието на колегите за коригиране на цената, но то трябва да се разглежда в контекста на цялостното състояние на енергийната система", посочи Петкова и подчерта, че  ТЕЦ "Марица-изток 2" в момента е в затруднено финансово състояние поради покачващата се цена на въглеродните емисии.

"През миналата година бяха платени 120 млн. лв. за емисии, а през тази сумата вече е 200 млн. лв. Тази тенденция ще продължи, а ТЕЦ-ът и мините са неразривно свързани в системата. Евентуално поскъпване на въглищата ще утежни допълнително състоянието на ТЕЦ 2", посочи Петкова.

Facebook logo
Бъдете с нас и във