Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Работниците от "Емко" протестираха пред Министерския съвет

С викове "Оставка" и "Мафия" работници и служители на оръжейния завод "Емко" поискаха връщане на лиценза на предприятието. Протестът се проведе на столичния площад "Независимост",  пред Министерския съвет

Те носеха трикольори и транспаранти с надпис: "Не ни оставяйте без работа", "Гражданино, подредихте ли си склада"- с лика на министъра на икономиката Емил Караниколов, "Искаме си парите", "Протестираме срещу отнемането на лиценза на Емко".

На протеста при работниците бяха и лидерите на АБВ Константин Проданов и неговият заместник Румен Петков и лидерът на Движение 21 Татяна Дончева, която обвини, че "мълчанието на бизнеса означава съгласие с криминалната икономика".

От трибуната на протеста Константин Проданов призова министърът на икономиката Емил Караниколов да предприеме единствената достойна стъпка и да си подаде оставката. Протестиращите подеха искането и продължиха с възгласи: "Оставка".

Протестиращите призоваха министъра на икономиката Емил Караниколов да дойде при тях, вместо да провежда среща с излъчена от протестиращите контактна група в сградата на Министерски съвет. Въпреки това те излъчиха свой представител за среща.

Пред журналисти лидерът на Движение 21 Татяна Дончева определи ситуацията със завода като изключителна наглост. "Говорене за пред лаици е, че ВМЗ Сопот може да поеме поръчката", коментира Дончева. По думите й тези хора в една частна фирма са работили много, те са изработили това, което са се договорили и имат право да получат парите си. Според нея, това е посегателство срещу труда на хиляди хора и унижение срещу личността.

Дончева бе категорична: "Това е грабеж и унижаване на личното достойнство на човека. Ти не можеш да го юркаш в продължение на месеци да работи и след това да му кажеш - извинявай аз няма да ти платя. Както не можеш да му кажеш: "вашите боеприпаси са на 55 сантиметра, а не на 65 сантиметра от стената и сега ако обичате ги преместете". Не можете да им пращате серия от проверяващи всеки от тях да отива да прави актове с думите: "ако не ви направя аз, ще дойде да ви направи друг човек". Защото е ясно, че това е една организация, зад която стои цялата държавна машина. Няма как иначе да пратите такива серии проверяващи от всички контролни органи", коментира Дончева.

Лидерът на Движение 21 заяви още: Очевидно правителството на ГЕРБ заора тежко. Мотивиран или от собственика на фирма Виафот (вероятно визира депутата Делян Пеевски - б.р.), на когото позволиха да си сложи икономически министър или от някакви други икономически съображения, е без значение. Начинът, по който те все още могат да излязат от ситуацията, казвам все още, защото след седмица - две те няма да могат да излязат, дори с цената на оставката на икономическия министър. Ако си въобразяват, че европредседателството ще е някакъв претекст, заради който да се спре - те се лъжат. По време на европредседателството ни светът трябва да разбере, че в България има прояви на фашизъм, каза още Дончева.

"Има хиляди случаи в страната, гербаджии на ниско равнище грабят собствеността на хора, които смятат, че са им по силите да смачкат, които даже няма на кого да се оплачат. Смятам, че този протест на работниците от "Емко", на една от модерните български индустрии, е началото на организирани усилия, с които да се сложи край на господството на мафията в страната", каза още Татяна Дончева.

Емилиян Гебрев, собственик на "Емко" зави, че лицензът не е най-важното нещо за предприятието. "За един завод най-важното нещо е да произвежда", каза още той и изтъкна, че фирмата е производител, а не посредник.

"Поради тази причина самият лиценз не е най-водещото нещо. Най-водещото нещо и зад мен всички тези хора нервничат и се ядосват, защото те се подиграват с техния труд. Изработили са си договора, изработили са си съответните стоки и изделия, а нито някой им ги плаща за неща, които са изнесени преди месеци - никой не плаща, което е странно. Държавата не плаща, а също така и не приема стоки, които са изработени и готови за износ и се намират на самото пристанище", посочи Гебрев.

"Министърът на икономиката като принципал взема от частното и дава на държавното, въз основа на какво? Това също не е ли конфликт на интереси?", попита собственикът на "Емко". Той бе категоричен, че от тяхна страна няма политизация на протеста. Собственикът настоя за заплащането на готовата продукция, както и издължаването на държавата към дружеството.

Facebook logo
Бъдете с нас и във