Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Работната ръка в земеделието не достига, алармират синдикалисти

"Работната ръка в земеделието не достига. Основна причина за това е заплащането, което е едно едно от най-ниските в секторите на нашата икономика. Нормално е при тези несправедливи доходи да има отлив на работна ръка."

За това алармира вицепрезидентът на КНСБ Огнян Атанасов по време на среща с министъра на земеделието Явор Гечев. В нея участваха и председателите на Федерацията на независимите синдикати от земеделието (ФНСЗ) Валя Васильонова и на Федерацията на синдикалните организации от горското стопанство и дървопреработващата промишленост Петър Абрашев, както и представители на КТ “Подкрепа” и на  работодателските организации.

Атанасов предупреди и че наред с ниското заплащане друг проблем са и тежките трудови условия. По думите му на много места се пренебрегват безопасните и здравословните условия на труд.

"КНСБ направи проучвания, според които близо 60 процента от работниците в земеделието са изложени на риск - например от канцерогенни заболявания, работейки с пестициди“ - обърна внимание Атанасов.

Той посочи и че несправедливото заплащане обяснява и голяма част от проблемите в системата на земеделското министерство. Атанасов обясни на земеделския министър Явор Гечев, че при последната актуализация на бюджета някои от учрежденията не са получили увеличение на заплатите въпреки аргументите им.

"Вие сам казахте колко важни са някои от тях. Затова, ако участвате във втора актуализация на бюджета през тази година, което не е невъзможно, имайки предвид как се развива политическата ситуация в страната, бихме искали да се вслушвате малко повече в нашите предложения“ - продължи синдикалистът.

Огнян Атанасов призова Министерството на земеделието най-сетне да започне работа по Европейската зелена сделка (ЕЗС), тъй като основна част от действията, свързани с нея, са в сектор земеделие.

“Ние очакваме от министерството да стане водещо в Консултативния съвет за ЕЗС, особено по отношение на оценката на въздействието на предстоящите законодателни изменения върху работодателите и работниците в сектора. Времето е изключително кратко. Буквално в следващите няколко години ще има сериозни промени”, предупреди Атанасов.

Той коментира още проблемите на сезонните работници и липсата на защита на техните права зад граница. Вицепрезидентът на КНСБ посочи, че конфедерацията участва в съвместни проверки с Европейския орган по труда и отправи молба към Явор Гечев за съдействие от страна на Министерството на земеделието при последващи такива разследвания.

Председателят на ФНСЗ Валя Васильонова подчерта, че от две години и половина в отрасъла липсва диалог, което води до изоставането на много въпроси, тясно свързани с икономическия просперитет на сектор земеделие. “Отсъствието на социална политика и социален ракурс към темата за земеделието през целия този период допринесе за маргинализация на работната сила, а резултатът от това е липса на квалифицирана работна ръка, липса на достатъчно атрактивни работни места и социален дъмпинг” - подчерта Васильонова.

Тя допълни, че ако по проблемите започне да се говори заедно с представителите на Министерството, ще стане възможно да се коментират теми за пазара на труда и за качеството на работната сила, което е и от изключителна важност в контекста на зелените и дигиталните трансформации.

Министър Явор Гечев увери, че разговорите в този формат ще продължат и че ще бъде организирана допълнителна среща със синдикатите, тъй като на земеделското министерство е необходима и гледната точка на работниците.

“За мен е много важно да няма изкривяване на информацията”, подчерта Гечев.

Борислава Кирилова

Facebook logo
Бъдете с нас и във