Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Работна среща между бизнеса и местната власт за устойчиво туристическо развитие

Община Чепеларе е изключително подходяща за организиране на туризъм за млади хора и деца.

Община Чепеларе е домакин на Седмата работна среща между бизнеса и местната власт, съобщиха от общинския пресцентър. Мотото тази година е "Сътрудничеството между обществения и частния сектор - платформа за устойчиво туристическо развитие". Форумът се прави в Пампорово с участието на професионалисти от туристическия бранш и местната власт в страната. Български туроператори и общински администрации ще потърсят решение на проблеми, възникващи при разработването на програми, основани на регионални туристически ресурси.

В курорта Пампорово на територията на общината попадат хотели и почивни станции с категории 2, 3, 4 и 5 звезди и общ капацитет 5976 легла. Има огромно разнообразие от заведения, спортни площадки, съоръжения за фитнес и рехабилитация - пет басейна, два тенис корта, две боулинг зали. В община Чепеларе има 15 хотела, 73 къщи за почивка и пет туристически хижи от категория 1, 2 и 3 звезди с общ капацитет 1400 легла.

За развитието на туризма се грижат създадените Съвет по туризъм и Сдружението на хотелиери, ресторантьори и търговци - Чепеларе. Хижите в общината се стопанисват от Туристическо дружество "Студенец", което предлага и екскурзионни летувания, зелено училище, походи, ученически и тренировъчни лагери и посещения на обекти. Съществува и допълнителна база за спорт и отдих - зали за стрелба, за баскетбол и волейбол, за гимнастика и борба, плувен басейн.

Общината е изключително подходяща за организиране на туризъм за млади хора и деца. Съществуват условия и традиции за развитието и на религиозен туризъм. Скалните образувания и пещерите заедно със съществуващия Музей на родопския карст превръщат района в център на пещерното дело. Това е единственият на Балканския полуостров музей с такава експозиция, който е на площ 870 кв. м и има общо 9400 експоната.

Създаването му е предшествано от основаването на пещерния клуб в града за проучване на пещерите в Родопите и благоустрояването на Ягодинската пещера, Ухловица и Дяволското гърло.Музеят има четири раздела - "Минералогия, геология и петрография", "Повърхностни и вторични карстови форми", "Биоспелеология" и "Пещерна археология". Той разполага със зала с 60 места, лаборатория и библиотека с 730 тома научна литература. Друга уникалност в града е музейната сбирка на ските и ски спорта, разположена в читалището.

Община Чепеларе се намира в централната част на Родопите, по горното течение на река Чепеларска, при средна надморска височина 1150 метра и територия 375 кв. километра. Общинският център - Чепеларе, е на 230 км от София, на 80 км от Пловдив и на 10 км от Пампорово, а в началото на 2010 г. е открит нов граничен пункт Златоград - Термес, който свързва област Смолян с гръцката част на Родопите, така разстоянието от Чепеларе до граничния пункт с Гърция е само 75 километра.

Климатът е умерен, преходно-континентален, с четири ясно изразени сезона - пролет, лято, есен и зима. Чепеларе е най-слънчевият град в България 270 дни в годината. Зимата е мека и топла. Снежната покривка се задържа сравнително дълго, между 80-120 дни в годината със средна дебелина 30-80 сантиметра.

Пролетта настъпва значително късно, а лятото е прохладно и свежо. Общо 73% от територията на общината е заета от гори, предимно бор и смърч от иглолистните дървесни видове, и бук от широколистните и предлага отлични условия за разходки и почивка на чист въздух.

Районът е богат на лечебни растения, гъби, билки и диворастящи плодове. В Червената книга и в Списъка на редките, застрашени и ендемични растения в Европа са: родопска горска майка, родопската теменуга, родопски силивряк, родопски крем; а само в Червената книга: червено родопско лале, родопско омайниче, родопски скален копър. Животинският свят е представен с богато разнообразие от птици, земноводни, влечуги, бозайници и риби.

В Червената книга са включени: трипръст кълвач, малък орел, голям ястреб, бухал, глухар; а защитен вид са: диво канарче, червеногръдка, жълтоглаво кралче, скална лястовица, домашна червеноопашка, чухал, качулат синигер, обикновен мишелов. Съществува добре развитата мрежа от разнообразни тематични маршрути, с различна трудност и за различен тип преходи (автомобилен, велосипеден, конен), обвързани с подходящи обекти. На територията на общината обектите за отдих, туризъм и спорт са концентрирани в Чепеларе и Пампорово.

Facebook logo
Бъдете с нас и във