Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Работна група подготвя промените в наредбата за ползването на дървесина

Наредбата за ползването на дървесина трябва да е балансирана и да отчита интересите на всички по веригата - собственик на горска територия, дърводобивни фирми и преработватели. Около това становище се обединиха участниците в поредната работна среща на ръководството на "Югозападно държавно предприятие" ДП (ЮЗДП) с бизнеса, съобщиха от Министерството на земеделието. В нея участваха директорът на ЮЗДП инж. Дамян Дамянов, изпълнителният директор на Изпълнителната агенция по горите (ИАГ) инж. Мирослав Маринов и директорът на дирекция инж. Ценко Ценков, експерти и директори на поделения в обхвата на предприятието. На срещата са дискутирани проблеми, свързани с промяната на действащата нормативна уредба, която регламентира условията и реда за възлагане на дейности в горските територии.

"Целта ни е да създадем нормални услоия за работа в горите, затова създаваме работна група с участието на всички заинтересовани за промяна на наредбата", отбелязва изпълнителният директор на ИАГ инж. Мирослав Маринов. Той пое ангажимент за унифициране на критериите, по които Регионалните дирекции по горите проверяват работата в преработвателните цехове. 

"Югозападно държавно предприятие" ДП продължава политиката на плавно увеличение на цената за добив на дървесина, която за последните четири години е повишена средно с 5 лв. на кубичен метър. "Опитваме се да подсигурим техника за достъп до обектите, в които се извършва дърводобив, а в случай на невъзможност се ангажираме да поемем разходите на фирмите за това", посочи директорът на ЮЗДП инж. Дамян Дамянов. Всичко е въпрос на активна комуникация, а фактът, че с всяка нова среща все повече фирми проявяват интерес, означава, че диалогът е необходим.

След дискусия участниците в срещата - ЮЗДП, Изпълнителната агенция по горите и представители на дърводобивните фирми, стигнаха до комплекс от предложения, които да бъдат обсъдени и приети в рамките на следващите една-две седмици.

Facebook logo
Бъдете с нас и във