Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Работи ли "60/40": Държавата е изплатила 11 млн. лв. за компенсации

Близо 142 000 служители на 9850 предприятия ще запазят работните си места благодарение на схемата 60/40, информираха от Министерството на труда и социалната политика (МТСП).

До момента Агенцията по заетостта е обработила 3137 заявления на работодатели за предоставяне на държавна помощ за покриване на 60% от заплатите и осигуровките на 42 222 работници. Одобрението се прави в срок от 7 работни дни след кандидатстването.

Националният осигурителен институт (НОИ) е превел компенсации на 2 841 компании в размер на близо 11 млн. лв. Със средствата са изплатени възнагражденията на 34 794 служители.

При последния транш НОИ е превел близо 3 млн. лв. на 808 работодатели за запазване на заетостта на над 9500 работници.

От бюджета бяха заделени 1 млрд. лв. по мярката за подпомагане. Още при обявяването й обаче бизнесът прогнозира, че не повече от 8% от фирмите ще се възползват от нея. 

Според Асоциацията на индустриалния капитал мярката е неработеща, тъй като не отговаря на реалните предизвикателства, пред които българските компании са изправени, а и погрешно транспонира опита на водещи европейски икономики като Германия и Австрия.

Показателни са и резултатите от проведената в периода 31 март – 1 април 2020 г. експресна анкета на Българската стопанска камара относно готовността на фирмите да се възползват от мярката „38/62“ за компенсиране на работодателите, пострадали от кризата, предизвикана от разпространението на COVID-19. Резултатите от експресното допитване са на база 759 отговорили и на анкетата, и на резултатите от нея трябва да се гледа сериозно.

Според бизнеса моделът 60/0 е значително по-справедлив и следователно ще бъде по-добре възприет и широкоприложим и за работодателите, и за работниците, които работят. Това в крайна сметка ще доведе до по-ефективно използване на предвидените средства, респективно – до запазване на по-голям брой работни места

Facebook logo
Бъдете с нас и във