Банкеръ Daily

Институтът за пазарна икономика предлага

Работещо решение: 20% от приходите от облагането на доходите да прибират общините

Петър Ганев от Института за пазарна икономика днес внесе отворено писмо до премиера Бойко Борисов с предложение за преотстъпване на част от приходите от облагането на доходите на физическите лица на общините. 

Инициативата на института „2% в твоята община” предлага преотстъпване на 1/5 от приходите от подоходното облагане към общините. Така 2% от доходите на българските граждани, или около 800 млн. лв. за 2019 г., биха останали в общинските бюджети. Идеята е да се запълни голямата разлика в благосъстоянието между отделните общини, така и огромната нужда от постоянната финансова подкрепа на централното правителство, която изпитват местните общности. Пътувайки из страната неизбежно, човек би се запитал: Защо всички общини, дори областни центрове с почти нулева безработица, са постоянно с финансови затруднения и не могат със собствени сили да променят публичната среда и качеството на живот на своите жители?

През 2018 г. общите разходи на общините в България възлизат на 7,2 млрд. лв., а данъчните им приходи са в рамките на 1 млрд. лв. От всеки 7 лева похарчени на местно ниво, едва 1 лев е собствен данъчен приход на общината – останалите се покриват от държавни трансфери, европейски субсидии и неданъчни приходи. Липсата на адекватен собствен ресурс и зависимостта от трансфери и субсидии са основен проблем пред регионалното развитие.

"Предложението, което през годините е широко изказвано и от много други експертни общности и е познато в обществото, е 1/5 от приходите от облагането на доходите да бъде автоматично преотстъпвана към общините, като парите следват местоживеенето на данъкоплатеца. По наши изчисления това е ресурс в рамките на 800 млн. лв., който почти ще удвои собствените данъчни приходи на общините", се казва в писмото.

Facebook logo
Бъдете с нас и във