Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Работата по нито един от големите стратегически енергийни проекти не е спряла

Работата по нито един от големите стратегически проекти, които се реализират в България, не е спряла, съобщи министърът на енергетиката Теменужка Петкова в Министерския съвет.

Разбира се, пандемията от COVID-19 внесе някои промени. При проекта АЕЦ "Белене" те са свързани с начина на комуникация заради мерките за безопасност и за опазването на живота и здравето на хората. Подписването на споразуменията за конфиденциалност от петте компании, които са включени в кратката листа за проекта, е станало преди десет дни, каза министър Петкова. А вчера е бил изпратен Информационният меморандум с основна базова информация за проекта на всяка една от тези компании.

Това дава възможност на компаниите да подготвят и представят обвързващите си оферти, като вече са били потвърдили, че ще го направят. Срокът за подаването им ще започне да тече от момента, в който може да се осигури физически достъп до Информационната зала за проекта, която се намира в Националната електрическа компания. И споразуменията за конфиденциалност и Информационният меморандум са били изпратени и подписани по електронен път, отбеляза министър Петкова.
При другите два големи инфраструктурни проекти у нас в областта на природния газ - "Балкански поток" и интерконектора Гърция - България, работата продължава  при стриктно спазване на мерките за безопасност на указанията на Националния оперативен щаб.

Министър Теменужка Петкова уточни, на този етап проектите се развиват в рамките на договорените срокове, но все пак всичко зависи как ще развие епидемията от COVID-19.

Facebook logo
Бъдете с нас и във