Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

Работата без договор е "най-сива"

Ивайло Калфин

Работата без трудов договор е най-разпространената "сива" практика в сферата на заетостта и трудовия пазар. Освен това много работодатели не обявяват новонаетите си служители, за да пестят от данъци. Заяви го министърът на труда и социалната политика Ивайло Калфин по време на дискусията "Икономика на светло за по-добро бъдеще". Около 34 400 проверки е направила Главната инспекция по труда от началото на 2015-а и във всяка от тях са констатирани средно по пет нарушения. Според Калфин въвеждането на изискването за регистрация на трудовите договори до три дни след наемането на работник, което вече се прави и през електронна система, е ограничило силно недекларираната заетост. След последните поправки в трудовия кодекс пък са сключени към 66 еднодневни трудови договора в селското стопанство. През лятото по курортите са работили най-много тийнейджъри и честа практика е било да не им се плащат допълнително извънредните часове.

Социалното министерство работи за въвеждането на ваучери за домашни услуги. Новата система ще важи предимно за наемане на гледачки на малки деца и възрастни хора. Ваучерите ще са два вида. Едните ще са например за ползване на социален патронаж, плюс медицинско обслужване и рехабилитация. Другият вид ще дава възможност за наемането на домашни помощници от бюрата по труда. По думите на Калфин подобна система действа в Белгия и Франция и резултатите от използването й са много добри.

Министърът на туризма Николина Ангелкова допълни, че в "нейния" сектор има най-голямо присъствие на сивата икономика. Според последни данни, цитирани от Ангелкова, тя е над 50 на сто. Отчетите показват, че от началото на годината държавата е генерирала приход в размер на 3 млрд. лв. от туризъм, което значи, че поне толкова са й загубите.

Facebook logo
Бъдете с нас и във