Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

ПЪЗЕЛЪТ ИКЗЕКЮТИВ ЛАЙФ

Облаците над главата на Пино не се разсейват. През следващите няколко седмици Министерството на правосъдието на САЩ може да обвини някои френски правителствени структури в измама. Ако съдът класифицира деянието като криминално, френската защита по всяка вероятност ще хвърли на масата американската си карта. Става дума за милиардера от Уолстрийт Лиън Блек - партньор и съинвеститор в скандалната сделка за покупката (в началото на 90-те години на ХХ век) на изпадналата в неплатежоспособност калифорнийска застрахователна компания Икзекютив Лайф (Executive Life Insurance) от френската банка Креди Лионе (Credit Lyonnais), която по онова време е държавна. Застрахователят става жертва на портфейла си от високорискови облигации за милиарди щатски долари, които купува от скандално известния играч Майкъл Милкен. Рецесията и намесата на щатските контролни органи обезценяват драстично книжата. А обичащият публичните изяви Джон Гараменди, който оглавява застрахователния надзор на щат Калифорния, обявява търг за продажбата на портфейла и на самия застраховател.
Тогава на сцената излиза Лиън Блек. Смятан неофициално за дясната ръка на Милкен във фалиралата и вече несъществуваща брокерска къща Дрексел Бърнъм Лембърт (Drexel Burnham Lambert), той е бил наясно, че стойността на портфейла от високорискови книжа ще се увеличи многократно веднага след като пазарът се стабилизира. Икзекютив Лайф е притежавала големи количества облигации от високостойностни компании като скикурорта Вейл, Самсунайт и Кълигън Уотър Текнолъджис. Блек прекрасно е знаел, че техният високорисков дълг може да се конвертира в акции. Така в главата му се ражда идеята, след като нещата се оправят и книжата на компаниите тръгнат нагоре, той да ги продаде и да направи удар.
През ноември 1991 г. Блек спечелва търга за Икзекютив Лайф с оферта на стойност 3.5 млрд. щ. долара, която прави чрез фирмата си Аполо III (Apolo III). Тя включва 300 млн. щ. долара свеж капитал за продължаване на застрахователната дейност на компанията и 3.2 млрд. щ. долара за портфейла с облигации, чийто номинал е 6.1 млрд. щ. долара. Финансистът обаче няма 3.5 млрд. щ. долара и се обръща за помощ към Креди Лионе. Банката не може да купи Икзекютив Лайф, защото законът в Калифорния забранява на чуждестранни държавни структури да купуват местни застрахователи. Тогава Блек урежда двама купувачи. Поделението на Креди Лионе - Алтус Файненс (Altus Finance), купува портфейла високорискови облигации. А група от частни френски инвеститори придобива застрахователните операции на щатската компания, преименувана в Аурора Нешънъл Лайф Ашуърънс (Aurora National Life Assurance).
Осем години по-късно се разбира, че част от сделката е фалшифицирана. Съществува тайно споразумение между Креди Лионе и двама членове от френската група инвеститори, доказващо, че те са подставени лица на банката. Идеята е инвеститорите да купят Аурора с пари на Креди Лионе и по-късно да я продадат обратно на банката или на определен от нея човек на предварително договорена цена.
Тези подозрения се подкрепят от внезапната поява в сделката на Франсоа Пино и неговата холдингова компания Артемис. Обслужва го банка Креди Лионе, която е собственик и на 25% от Артемис. През декември 1992 г. той купува от френската банка рискови облигации на Икзекютив Лайф за 2 млрд. щ. долара и опция да купи Аурора. Което основателно повдига въпроса, защо Пино не се договаря за опцията с групата инвеститори, а с Креди лионе?
Финансовият магьосник Блек, който изобретява сложната схема за покупката на Икзекютив Лайф и на портфейла високорискови облигации, засега се прави на шокиран, че собствеността върху Аурора е свързана с временни купувачи, действащи от името на Креди Лионе. Но от съществуващата кореспонденция и паметни записки по сделката се очертава заключението, че щатският финансист е знаел кой е реалният купувач на застрахователя и е бил запознат с ролята на Пино.
Засега Лиън Блек не е страна по съдебния спор. Но адвокатите от двете страни на Атлантика със сигурност ще му задават много въпроси, след като се даде ход на делото.

Facebook logo
Бъдете с нас и във