Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Пътностроителни фирми се заканват да протестират до дупка

Работници и служители от пътностроителни фирми излязоха на четвърти национален протест пред Министерски съвет. 

На жълтите павета в столицата е строена тежка техника. В резултат са блокирани два централни софийски булеварда - "Цар Освободител" и "Дондуков". Столична община забрани до 12.30 ч. престоят и паркирането на пътни превозни средства на паркинга на пл. "Княз Александър Първи", както и влизането на автомобили по бул."Цар Освободител" между ул. "Г.С.Раковски" и бул."Княз Александър Дондуков".

Браншовата организация "Пътища" обвързва протеста с оставка на служебния строителен министър Виолета Комитова. Основното настоява е на фирмите да бъде изплатено дължимото за извършените ремонти.

"Проблемът се е задълбочил достатъчно много и точно поради тази причина се иска и нейната оставка, поне за да не се задълбочава още повече, защото влизаме в зимен период. В момента, който започнат да стават пътнотранспортни произшествия вследствие на непочистени пътища, загуби, хора да остават в снега, за да не могат да преминат, тогава проблемът става всеобщ", заяви пред БНР ръководителят на браншовата камара Лазар Лазаров.

Лазаров твърди, че държавата дължи на пътностроителни фирми 900 млн. лева. Решение според него трябва да се намери чрез срещи със служебния премиер Стефан Янев.  "Тези протести ще продължат, докато не получим справедливо решение на нашите искания", закани се Лазар Лазаров. 

Преди дни Министерството на регионалното развитие предложи на фирмите дължимите от държавата средства да бъдат изплатени в разумен бъдещ период - през държавните бюджети за 2022-ра и 2023 година.

Заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Валентин Граматиков уточни, че е невъзможно близо 1 милиард лева да бъдат отделени в края на 2021 година, за да се платят всички задължения към бранша, тъй като бюджетът за пътно поддържане и строителство е бил изчерпан.

Граматиков напомни, че са осигурени 100 милиона лева за зимно поддържане на пътищата за тази зима и ако се стигне до разумно решение, тези пари могат веднага да тръгнат към хората, които са на протеста.

"Има страхотно разделение между фирмите. Такива, които са получавали аванси от 1,4 млрд. лв., и такива, които не са. Което ме кара да мисля, че протестиращите пред МРРБ или не са работници, или не знам от кои фирми са. Не сме сигурни дали са получавали или не заплати. Поради тази причина няма да разговарям повече с посредници. Това до нищо не води”, коментира в неделя (10 октомври) министърът на регионалното развитие и благоустройството Виолета Комитова.

Тя показа данни за изплащане на авансови суми към няколко групи фирми. Според нея те са взели предварително 1,4 млрд. лв.,  а са изразходили 900 млн. лв.

"Нищо не им дължим. Те са взели веднъж аванс, а сега искат още 900 млн. лв. Върху аванса да им платим още? Те имат излишък, затова при тях няма съкратени работници. Когато се запознаем кои са фирмите, ще проучим и колко работници са ощетени. Защото този протест може да изпълнява няколко други задачи. Първо, да раздели протестиращите фирми. Второ - да раздели пътните строители от другите строителни фирми", каза Комитова.

Facebook logo
Бъдете с нас и във