Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Пътните строители заплашват с нов протест

От "Автомагистрали - Черно море" съобщиха, че днес е последният им работен ден и че продължават с протестните си действия.

 

Строителите ще излязат първо на протест пред Областната управа в Шумен, а след това ще пристъпят и към пътни блокади.  

Те настояват да им бъдат изплатени 37 млн. лева за вече извършени ремонти на два участъка от магистрала "Тракия". Oт фиpмaтa твъpдят, чe зa пocлeдния мeceц нe ca пoлyчили зaплaти близo 800 cлyжитeли. Зaĸъcнявaт плaщaниятa и ĸъм дocтaвчицитe нa гopивa и cтpoитeлни мaтepиaли. B peзyлтaт нa вcичĸo тoвa финaнcoвoтo cъcтoяниe нa "Aвтoмaгиcтpaли-Чepнo мope" ce влoшaвa и oт ĸoмпaниятa ĸaзвaт, чe пpeдcтoят cъĸpaщeния.

В петък работниците блокираха движението на пътен възел "Белокопитово", на магистрала "Хемус" и на главния път за Варна край Русе. Протест имаше и на магистрала "Тракия", както и пред Министерския съвет в София.

Само преди дни министърът на регионалното развитие и благоустройството Виолета Комитова заяви, че пари за изплащане на дейностите, изпълнени от "Автомагистрали - Черно море", няма. Тя каза, че ще се обърне към прокуратурата, за да разбере има ли законен път да бъдат изплатени средства по договор, който не е финансово осигурен. Това е договор от онези, свързани с проблема със свръхдоговарянето, при които няма осигурено финансиране.

"Дори и да платим, ние влизаме в една хипотеза, да нарушим няколко закона. В момента обаче ние нямаме парите. Ние чакаме актуализация на бюджета, за да имаме право да плащаме по този договор. Ние смятаме да попитаме прокуратурата, а вие трябва да попитате предишните управляващи" - обясни Комитова.

Facebook logo
Бъдете с нас и във