Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Пътните строители временно прекратяват протестите си

В следващите два дни пътните строители ще престанат да блокират центъра с тежка техника и да чупят жълтите павета. Това стана ясно след срещата на Българска браншова камара „Пътища” Стефан Чайков със служебния ресорен министър Виолета Комитова в сградата на МРРБ.

"Видимо позициите между бранша и държавата се доближават, очаква се през следващите дни да се стигне до споразумение", посочи на брифинг след срещата председателят на управителния съвет на камарата Стефан Чайков. Пътните строители ще прекратят своите протести през следващите два дни като се надяват "да се изчистят въпросите от юридически и финансов характер" и  да се "достигне до окончателно решение" по казусите. В Агенция "Пътна инфраструктура" започва фактурирането на миналогодишните сертификати за зимното поддържане, добави Чайков.

"Както винаги съм казвала, регионалният министър и служебното правителство държим да продължим да работим с тези наши фирми, които са специализирани в пътното строителство, изградили са съответния капацитет и опит през годините", каза министър Комитова и отбеляза, че в момента се уточняват условията, при които ще продължи съвместната работа с бранша. "Натъкнахме се на едни нечитави документи, ще ги преправим с идеята да продължим да работим с фирмите от пътното строителство", допълни тя, уточнявайки, че броят на фирмите с такива документи е голям.

Председателят на УС на Българска браншова камара „Пътища” обясни , че под нечитави документи се има предвид "диспута по текущите договори за ремонт и поддръжка".

По-рано стана ясно, че пътните строители не протестирали заради неизплатени заплати, както самите те твърдяха по-рано. Те обаче настояват да получат около 900 млн. лева за извършени от тях дейности. 

Така и не стана ясно къде да протестират гражданите, недоволни от некачествено построените пътища у нас.

Facebook logo
Бъдете с нас и във