Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Пътническият електротранспорт е превозил по-малко пътници

През периода между юли и септември тази година фирмите от градския електротранспорт /включва превозените пътници и извършената работа от тролейбусния транспорт в страната, електроавтобусният, трамвайния транспорт и метрото в София/ са превозили общо 47.49 млн. пътници, което е с 2.7% по-малко спрямо същия период на 2020-а. Причината е в прилагането на различни противоепидемични мерки, което се отразява и върху ангажираността на българите - дали да посещават офисите и другите работни места или да работят от вкъщи. Все още много са тези, които влизат в последната група. Това са и летните месеци, в които много българи се възползваха от възможността да използват отпуските си. 

Числата показват ръст единствено при превозите с метро - с 15.8 на сто. Някои българи спряха да използват личните автомобили заради повишението на цените на горивата и се ориентираха към градския транспорт. Това пък качи и много повече хора в метрополитена.

Същевременно извършената работа от електротранспорта /извършената работа при пътническите превози (пътниккилометри) - съответства на превозването на един пътник на разстояние един километър/ се увеличава и достига 252.6 млн. пътниккилометра. Това е така, защото в много градове вече тече процес на подмяна на старите автобуси с нови електрически автобуси, като расте и броят на използваните такива модерни возила. 

Екопроектите в общините се финансират по ОП "Околна среда" за предприемане на мерки за решаване на проблема с транспорта, източник на замърсяване на атмосферния въздух. Община Плевен е сред най-активните. Плановете са до края на 20213 година да се използва изцяло екологичен градски транспорт. Проектът за електротранспорт ще се реализира със заем от ФЛАГ. И в община Стара Загора имат подобен проект. Предвижда се нови 33 електрически автобуси ще станат част от обществения транспорт, информират от пресцентъра на общината. Четири нови електробуса вече се движат и в Община Бургас. До края на година Общината и „Бургасбус“ ще пуснат в експлоатация общо 11 нови електробуса. Останалите 45 ще пристигат поетапно през 2022 година. Проектът предвижда общо 56 нови електрически автобуса да станат част от автопарка на общинската транспортна фирма, уточниха от местната власт в морския град.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във