Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

ПЪТНАТА МРЕЖА УЖ Е ГОТОВА ЗА ЗИМАТА

Националната агенция Пътна инфраструктура (НАПИ) е готова да посрещне задаващата се зима, съобщиха на 14 ноември от пресцентъра на ведомството. Амбициозната заявка бе направена след заседание на ръководството съвместно с директорите на областните пътни управления. По време на срещата нито един от местните шефове по места не е докладвал за проблеми в организацията на опорните пунктове, където ще дежурят екипи на фирмите със сключени договори за зимна поддръжка. Според предоставените данни по пътищата на републиката ще има над 3 хил. машини за почистване на снега и обработване на шосетата. Осигурени са необходимите количества пясък, сол и луга, като са предвидени и средства за купуване на допълнителни, ако зимната обстановка се усложни. За зимното поддържане на близо 20-те хил. км републикански пътища ще са необходими около 30 млн. лв., като 12 млн. вече са преведени авансово на фирмите за подготовка и закупуване на материали.
На заседанието е взето решение за сформиране на работна група, която да предложи проект за нов вид договор с пътнопочистващите компании, гарантиращ оптимално добри, ясни и прозрачни отговорности както за възложителя, така и за изпълнителя. Тепърва ще започне и подготвянето на черни списъци, в които ще попадат фирми, които имат сключени договори с НАПИ, но не изпълняват задълженията си или не работят качествено. Те няма да имат право на участие в следващи тръжни процедури, обявявани от агенцията.
Междувременно премиерът Сергей Станишев назначи Асен Антов и Христо Славчев за временно изпълняващи длъжността заместник изпълнителни директори на НАПИ. Славчев е роден през 1966-а, завършил е Университета за архитектура, строителство и геодезия. Член е на управителния съвет на Сдружението на пътните инженери и консултанти и е председател на Техническия комитет. От 1995-а до 2000 г. е участвал в екипите по контрола и изпълнението на обекти от републиканската мрежа, финансирани от ЕИБ и ЕБВР по програмите Транзитни пътища I и II. От април 2007 г. досега е началник на отдел в Министерството на транспорта. Преди това е бил главен секретар на Българската браншова камара Пътища, заместник-началник на направление Поддържане и ремонт на РПМ и директор на дирекция Експлоатация и поддържане на републиканските пътища в Изпълнителната агенция Пътища, както и главен инженер в Пътперфект АД.
Асен Антов е роден през 1978 година. Завършил е Университета за архитектура, строителство и геодезия и стопанската академия Димитър Ценов в Свищов. През 2001-ва започва работа в Агенция Пътища. От февруари т. г. е директор на дирекция Изпълнение на проекти със средства от ЕС в НАПИ.

Facebook logo
Бъдете с нас и във