Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Пътната агенция събра над 325 млн. лв. от е-винетки

Над 6,5 млн. електронни винетки за над 325 млн. лева са продадени до момента. За сравнение за цялата 2018 г. приходите от винетки са 357 млн. лева.

На среща с Камарата на автобусните превозвачи в Асеновград проф. Олег Асенов, член на Управителния съвет на Агенция "Пътна инфраструктура"., отчете ръст в постъпленията от транзитния трафик благодарение и на засиления контрол. Той обясни, че събираните от е-винетки и тол такси средства могат да се използват само за изграждане и ремонт на пътища. За целта ще бъде създаден обществен борд, който всяка година да решава за реконструкцията на кои пътни участъци ще се използват средствата от тол таксите.

На срещата с автобусните превозвачи бяха представени т.нар. "тол калкулатор" и особеностите при покупка на маршрутна карта, чрез изнесен демонстрационен център.

Проф. Асенов посочи, че Пътната агенция има готовност да създаде изнесени демонстрационни центрове и в други региони за фирмите, които желаят да обучат служителите си. До момента интерес са проявили фирми от Ямбол, Сливен и Велико Търново. Той подчерта, че в заложените близо 6 000 км пътища, с които ще стартира търговското опериране на тол системата, третокласните пътища са сведени до минимум - това са участъци около ГКПП, които са част от международни транспортни коридори. Целта е да се обхване транзитният трафик на тежкотоварни автомобили, без да засегне междуселския автобусен превоз.

Facebook logo
Бъдете с нас и във