Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Пътната агенция отчита близо 20% ръст в продажбата на винетки

Продажбите на всички видове винетки за тази година са около 10 - 20 на сто повече спрямо предходната година, обяви на пресконференция председателят на Управителния съвет на Агенция "Пътна инфраструктура" Дончо Атанасов, цитиран от БТА.

"И постъпленията в бюджета също са с доста голям ръст. За тази година се очаква те да са 348 до 350 млн. лева при 317 млн.лева през 2016 г.
Съотношението между приходите от винетки от леки и тежки превозни средства е 70 на сто към 30 на сто, каквото се наблюдава и през последните години", обясни Атанасов. 

Положителните резултати са заради системните проверки, които АПИ и МВР правят по пътищата, отбеляза Атанасов и допълни, че тази година няма засечени фалшиви винетки. 

Шефът на АПИ напомни, че от днес стартира разпростанението на винетките за 2018 г. в дистрибуторската мрежа на новите стикери. В разпространителската мрежа има около 2 млн. броя винетки, като до края на януари техният брой ще достигне 5 млн. Започнала е продажбата на годишните винетни стикери, а от понеделник започва и продажбата на тримесечните за леки коли и еднодневните винетки за тежкотоварните автомобили. За първи път годишните винетки ще важат от датата на купуването им. В момента валидността на годишната винетка е до 31 януари независимо от това кога е закупена. За първи път от догодина ще има и тримесечна винетка за леките коли. Цената й е 54 лева.
 

Facebook logo
Бъдете с нас и във