Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Пътната агенция оцени като успешно въвеждането на тол системата

Пътната агенция оцени като успешно въвеждането на тол системата, която беше задействана в 5.00 часа тази сутрин. До 27 март всички камиони трябва да бъдат снабдени с бордови устройства, с които се отчита изминатото разстояние. За да няма санкции, докато трае преходният период, е необходимо водачите да се снабдят поне с маршрутни карти.

Тежкотоварните камиони трябва да бъдат снабдени с един от трите възможни варианти за отчитане - чрез маршрутни карти, бордови устройства и GPS-тракери.

„Вече има активни устройства за около 1/3 от тежките камиони, които пътуват всеки дени или поне веднъж седмично”, каза членът на Управителния съвет на пътната агенция Олег Асенов, който отчете успешен старт на новата система.

"Значи, за около 350 км. тоя период е за 2 дена 28 лв. Иначе трябваше с две винетки да се прибера по 23 лв. са 46 лв. Тук бързо става сега", каза пред БНР шофьорът на ТИР Деян Пенчев за новата система на Калотина.

Служителката Димитрина Емануилова също коментира продажбите на маршрутните карти на пункта: "Иначе го правим за около 2 мин., но в момента повече обясняваме и говорим, за да са наясно хората. Чак струпване не, но всеки иска да разбере малко повече и затова се опитваме да даваме малко повече информация". Тарифата на тол системата у нас е най-ниската в Европа, пък обяви заместник - регионалният министър Николай Нанков.

От днес влиза в сила тол таксуването за движение по 3115 км магистрали и първокласни пътища за тежкотоварните превози. След отлагане на новата система от 16 август миналата година, от 1 март всички тежкотоварни камиони над 3,5 тона и автобуси трябва да бъдат снабдени с един от трите варианта за отчитане - маршрутни карти, бордови устройства и GPS-тракери.

Заради липсата на готовност, превозвачите извоюваха от премиера Бойко Борисов гратисен период до 27-и март, в който трябва да се снабдят с предпочетеното от тях устройство. Дотогава могат да попълват маршрутни карти, които са по-подходящи за транзитните превози.

„Доставчикът на услуги ще предоставя на нулева ставка  и като цена на устройство, и като обслужване, поддръжка, бордовите устройства. Гратисен период - 27-и март, в който всички тежкотоварни МПС-та плюс автобусите, трябва да бъдат оборудвани, било то с GPS-тракер или бордови устройства. Процесът е доброволен, към момента има около 36 хиляди налични бордови устройства. Дава възможност системата с маршрутни карти“, обясни заместник-министърът на регионалното развитие Николай Нанков.  

„Основната ни цел в зоните на граничните контролно-пропускателни пунктове на правоприлагането ще бъде информационна. Така че в зоните на ГКПП-тата ние ще съсредоточим основната част от нашия ресурс“, посочи проф. Олег Асенов, член на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура” по въпроса за глобите.

„Tарифите и обхвата на тол системата бяха редуцирани по настояване на превозвачите. Ако до три месеца след 27-и март не се съберат очакваните постъпления в бюджета, ще се пристъпи към промяна нагоре на цените и обхванатите пътища”, добави Николай Нанков.

„Поехме ангажимент, на мъжка дума, три месеца след старта на тол системата от 27-и март, да видим все пак какви ще са нейните приходи. При сегашния обхват, при сегашната тарифа, с възможността да имаме индексация не само в посока нагоре многопластово, не е само по отношение на тарифа и на обхват. Това ще осветли и сектора, което пък е една от основаните добавени стойности“, заключи Нанков.

Facebook logo
Бъдете с нас и във