Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Путин предупреди Европа за възможно спиране на газовите доставки

Германският канцлер Ангела Меркел се срещна с украинския президент Петро Порошенко и с русия му колега Владимир Путин като част от дипломатическите усилия на европейски лидери за уреждане на кризата в Украйна, съобщи ДПА.

Разговорите бяха проведени в кулоарите на Азиатско-европейския форум (АСЕМ) в Милано, където Путин и Порошенко се очаква да преговарят тази сутрин с лидерите на Германия, Франция, Великобритания, Италия, Великобритания и с високопоставени длъжностни лица от ЕС.

Меркел и Порошенко изразиха съжаление, че мирният план в Източна Украйна не бе приложен напълно, посочи говорител на германското правителство.

Путин пристигна със закъснение на срещата на върха в италианския град. Телевизионна камера засне руския лидер да влиза в залата, където участниците във форума бяха на вечеря, докато председателят на Европейския съвет Херман Ван Ромпой изнасяше реч за "добре дошли", посочи Асошиейтед прес.

След това Путин и Меркел обсъдиха споразумението от Минск и уреждането на конфликта в Украйна, както и газовия въпрос, съобщи прессекретарят на руския президент, Дмитрий Песков.

На Азиатско-европейския форум се събират представители на около 50 страни от Европа и Азия, за да обсъдят икономическото сътрудничество и търговията, но тази година атмосферата далеч не е спокойна.

Още преди идването си Путин предупреди европейците, които вече са загрижени заради борсовата криза, че може да бъдат прекъснати доставките на газ тази зима. Ръководителят на Кремъл нажежи атмосферата, като предупреди в Белград, че доставките далеч не са гарантирани. Има големи рискове за смущение на доставките на газ тази зима заради липсата на споразумение в газовия конфликт между Русия и Украйна.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във