Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

Пътят за нови договори с американските ТЕЦ е чист

Председателят на ДКЕВР Светла Тодорова направи своя ход. Сега наред са американците.

Условието, което поставиха американските компании AES и ConturGlobal - собственици съответно на ТЕЦ "Марица изток" 1 и 3, за да преговарят за намаляване на цените на произвеждания от тях ток,  вече е изпълнено. През седмицата председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Светла Тодорова заяви, че регулаторът е отменил решението си от юни 2014-а. С него еднолично се налагаше на НЕК и на собствениците на двата ТЕЦ-а да започнат преговори за изменение на споразуменията, сключени на 13 юни 2001-ва. Зададени бяха дори конкретни параметри - намаляване на цената на електроенергията от "AES - 3C Марица -изток 1" с 30% и токът от един блок да се продава на свободния пазар. За "Контур Глобал Марица -изток 3" се искаше поевтиняване с 20% и два блока да дебютират на свободния пазар.

Общо за целия срок на действие на контрактите положителният ефект от изменението ще е 5.4 млрд. лв. (ТЕЦ "AES - 3C Марица -изток 1" - 3.5 млрд. лв.и ТЕЦ "Контур Глобал Марица -изток 3" - 1.8 млрд. лв.), аргументираха се тогава от ДКЕВР.  Едновременно с това комисията, оглавявана тогава от Боян Боев, предложи на министъра на финансите да сезира Европейската комисия за необходимостта от ревизия на условията по действащите споразумения с аргумента, че те не са съвместими с въведените нови изисквания на общността за конкурентни пазарни условия.

Логично  AES и ConturGlobal обжалваха това решение пред Върховния административен съд, а впоследствие заявиха, че са готови да седнат на масата за преговори, но не под натиск. Така че сега остава да видим дали американците ще изпълнят обещанието си. 

Преди около месец се разбра, че двете компании са предложили на държавата вариант за отпадане на проблема с техните контракти.  Още през май те са поискали да използват една от 400-киловолтовите линии на далекопровода "Сакар", собственост на държавния Електроенергиен системен оператор (ЕСО), за износ на половината от произвеждания от централите им ток в Турция. Представителите на AES и ConturGlobal твърдят, че дори вече имало конкретен интерес от турски фирми към подобни сделки, тъй като цените на ТЕЦ-овете за външния пазар били повече от конкурентни. А и според тях нямало никакви технически пречки за осигуряването на такъв директен износ.

Подобен ход наистина ще има много положителен ефект. Първо, от цената на тока за бита ще излязат скъпи количества електроенергия, които в момента НЕК е длъжна да купува. По този начин пазарът ще се облекчи и няма да се налага, както в последните две години, временно да се изключват електроцентрали заради свръхмощности. Освен това ще влязат свежи пари от износа, които ще помогнат за запълване на финансовата дупка в енергетиката, без да се налага да се вдигат отново цените за домакинствата. Все още обаче се чака позицията по въпроса на новия енергиен министър - Теменужка Петкова. 

Разсрочването на договорите с двата ТЕЦ бе една от мерките в пакета за стабилизиране на сектора, предложен от служебния икономически министър Васил Щонов. Той даде и конкретно решение - контрактите да се удължат, а цената за изкупуване да стане по-ниска.

Facebook logo
Бъдете с нас и във