Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Пътят край Своге продължава да бъде опасен, смята експерт

Пътят край Своге продължава да бъде опасен и продължава да бъде пълен с дефицити, свързани с пътната безопасност. Това каза пред БНР Диана Русинова от Института за пътна безопасност. Тя добави, че проблемът с отводняването на пътя е останал, мантинелата е преместена, но сега пешеходците трябва да се движат по пътното платно.

Русинова обясни, че пътните условия могат да бъдат променени, така че водачът дори и да допусне грешка, животът му да бъде съхранен, но не може да бъде променено съзнанието на всички шофьори. Експертът припомни, че две седмици след инцидента край Своге Институтът за пътна безопасност е излязъл с подробен доклад, чиито изводи след това са били потвърдени от прокуратурата с  повдигнатите от нея обвинения: "Абсолютен прецедент в България е, че се повдигнаха обвинения на фирмата и на стопанина на пътя".

Института за пътна безопасност прави 24-часов мониторинг на пътя и получават множество сигнали за нарушения и проблеми, които те подават в институциите, отговарящи за състоянието на пътищата и отговарящи за безопасността.

Вчера се навърши една година от тежката автобусна катастрофа край Своге. Граждани и близки на жертвите почетоха паметта им със заупокойна молитва и осветяване на паметната плоча на мястото на инцидента. Година след трагедията, последвана от политически оставки, пътни експертизи и ремонти, хората не виждат особена промяна.

При жестоката катастрофа загинаха 20 души. Към момента шофьорът е единственият обвиняем. Той е с парична гаранция. Заради съмнения, че при ремонтирането на пътя не е използван качествен асфалт, на 27 август следователи влязоха в сградата на "Трейс Груп Холд" АД, която е сред основните изпълнители на ремонта на пътния участък край Своге.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във