Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Пътят до парк "Росенец" остава общински

Общинският съвет в Бургас оттегли решението си, взето на 28 април 2020 година. Тогава беше одобрена промяната на Подробния устройствен план на част от парк "Росенец". Изменението в уличната мрежа създаде нови трасета, а улицата, която води към т.нар. летни сараи на почетния лидер на ДПС Ахмед Доган, престана да бъде общинска.

Днес от общо 47 общински съветници 45 гласуваха "за" предложението на ГЕРБ - да бъде оттеглено решението за одобряване и изменение на устройствения план на територията на "Росенец". Един гласува "против", а един - "въздържал се".

Докладна записка за отмяна на точката от решението беше внесена миналия вторник в правната комисия на местния парламент от двама общински съветници - Константин Бачийски от партия "Средна европейска класа" и Димитър Найденов от "Демократична България". Точката обаче беше отхвърлена тогава от членовете на комисията.

Вчера обаче ГЕРБ внесе искането за отмяната на целия текст на решението от 28 април, а с това и на промяната на Подробния устройствен план на парка. Искането беше включено в дневния ред на днешното заседание.

Преди дебатите в Общинския съвет над 100 граждани на Бургас се събраха пред залата, в която се провежда заседанието. Те се обявиха в защита на общинския път, който преминава край сараите на Доган. Протестиращите донесоха ограждения с надписи "Строителен обект" и "Забранено преминаването", припомняйки начина, по който в момента пътят е преграден с ограда като строителен обект. Те скандираха "Мафия" и "Оставка" при пристигането на общинските съветници от ГЕРБ.

До тези събития се стигна след като на 7 юли бившият правосъден министър и съпредседател на "Демократична България" Христо Иванов дебаркира с надуваема лодка на плажа в парк "Росенец", останал единствената публична собственост край сараите.

На брега Иванов беше посрещнат от служители на Националната служба за охрана, които го изблъскаха обратно във водата. Няколко дни по-късно - на 11 юли, хиляди протестиращи се събраха в парка "Росенец" при акцията "Масово ходене на охраняем плаж", за да изразят недоволството си срещу заграбването на публичния ресурс. Те обаче не бяха допуснати до пътя, водещ към имението на Доган. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във