Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Пускат спрените влакове от следващата седмица

Всички спрени влакове ще бъдат възстановени от следващата седмица. Това няма да важи за мотрисите, чийто техническо състояние не отговаря на изискванията. Това съобщи транспортният министър Ивайло Московски, който пристигна в Карлово, за да потуши социалното недоволство. Около 200 жители и служители на БДЖ се събраха на гарата в града. Те блокираха с жива верига три композициите за София, Пловдив и Бургас в знак на протестират срещу спирането на 38 влака от понеделник. Протести днес имаше в София, Горна Оряховица, Варна и Пловдив.

През следващата седмица в Карлово ще бъдат възстановени осем от деветте спрени влака, обясни Московски, предаде Нова телевизия.

Той увери, че няма да има съкращения в БДЖ, но все пак се налага оптимизация на персонала. От работа ще бъдат освободени онези служители, които са в предпенсионна възраст и тези, които са назначени на изпитателен срок.

"Следващата сряда ще внесем постановление на Министерския съвет, с което да се прехвърлят 40 млн. лв. капиталов трансфер към субсидията за „БДЖ-Пътнически превози", подчерта транспортният министър и добави, че това ще позволи на държавния железопътен превозвач да отмени спирането на пътнически влакове.

Ръководството на БДЖ започва срещи с кметовете по места, на които да бъде обсъдено кои са най-удобните влакове за техните жители, след което ще бъде изготвен график за движение.

Московски съобщи още, че стратегията за реформа и развитие на БДЖ ще бъде внесена в Народното събрание, за да бъде разгледана и приета от всички депутати. Според него по този начин ще се гарантира, че тя ще бъде изпълнявана, от което и да е ръководство на жп превозвача, както и от всяко следващо правителство.

Facebook logo
Бъдете с нас и във