Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

Пускат предсрочно магистралата до Дупница

Отсечката от магистрала Струма от Долна Диканя до Дупница ще бъде пусната предсрочно до края на месеца. На заседание на комитета за наблюдение на оперативната програма Транспорт, със средствата от която се строи аутобанът до Гърция, стана ясно също така, че още три големи обекта ще бъдат пуснати до края на лятото. В началото на юли трябва да е готов четвъртият лот на магистрала Тракия от Зимница до Карнобат. Тогава ще бъде прерязана и лентата на първия участък от жп линията от Михайловец до Калояново. Предсрочно в средата на следващия месец се предвижда да приключи изграждането и на една от най-натоварените транспортни отсечки в страната - връзката на Софийския околовръстен път с магистрала Хемус. През пътния възел само в едната посока преминават по 25 хил. автомобила за денонощие.


Със средства по оперативната програма Транспорт досега са положени 27 км нови и са ремонтирани 169 км жп линии, изградени и модернизирани са 82 км пътища и 13 км от метрото с 13 нови станции. Договорените средства са над 1.962 млрд. евро, което е 98% от бюджета на програмата, а разплатените надхвърлят 930 млн. евро.


Общо 10 млн. евро от средствата по Транспорт, предназначени за морските пътища, ще бъдат прехвърлени за подобряване на интермодалността и модернизирането на жп гари. Комитетът за наблюдение е решил също така проектирането на магистрала Хемус да стане със средства от техническата помощ на оперативната програма.


Изцяло завършена е и жп линията от Свиленград до турската граница, отчетоха от Националната компания Железопътна инфраструктура.


Намеренията са две години по-рано - до 2018-а, да е готов и третият лъч на метрото от кв.Овча купел до бул.Ботевградско шосе. Така общата дължина на подземната железница ще достигне 57 км с общо 54 станции и тя ще се ползва от над половин милион пътници дневно. Сега в процес на изграждане са трасетата от бул. Цариградско шосе до летище София и от ж.к.Младост 1 до бизнес парка в ж.к.Младост 4.

Facebook logo
Бъдете с нас и във