Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Пускат предизборно 9 км от магистрала "Хемус"

Пускат 9.3-километров участък от магистрала "Хемус" между Ябланица и Боаза. Ден преди официалната церемония премиерът Бойко Борисов съобщи, че изграждането на трасето завършва 6 месеца предсрочно. 

"В отсечката между Ябланица и Боаза е най-големият армонасип, изграждан досега у нас - 45 метра общ насип, с височина от 25 м на армирания насип. Това е почти вертикална стена на откоса като в конструкцията й са вложени специални укрепителни мрежи и системи. В строителството на отсечката са положени близо 104 000 тона асфалт, а за осигуряване безопасността на движение са монтирани 40 км мантинели от най-висок клас и 24,5 км предпазни мрежи", уточни министър-председателят. 

Дейностите по аутобана, който ще свързва София и Варна, бяха поверени на държавното дружество "Автомагистрали". Преди година кабинетът отпусна 1.3 млрд. лв. за строителството на 134 километра трасе.

Общата дължина на "Хемус" от София до Варна е около 420 километра. Изградени са отсечките София и Ябланица и от Белокопитово до Варна, които са общо близо 170 километра. В момента се строят още 16.32 км от "Буховци" до "Белокопитово". С довършването на новия участък, ще останат 90 км за дострояване.

Преди седмица премиерът Борисов обвърза оттеглянето си от политиката със завършването на магистралата. "Преди година водихме разговори и аз им обещах, и то не беше за обещание, им казах, че ще си отида от политиката, когато АМ Хемус е готова. Хемус се строи изключително активно", обясни Борисов на събитие във Варна. 

За първи път той направи това обещание на партийно събитие на ГЕРБ в морската столица. "Хемус" за Северна България е.... дето се вика – няма да ме има след десет години, ще видите разликата", обясни Бойко Борисов и даде обещание, че от догодина ще започне работа по цялото трасе. 

Засега правителството не е оповестило каква сума ще бъде заложена в Закона за държавния бюджет за 2020 година, нито дали дострояването ще изисква извънреден разход.

Facebook logo
Бъдете с нас и във