Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

Пускат един милиард за екология

Екоминистърът Ивелина Василева (вдясно) засега изпреварва колежката си Лиляна Павлова с европроектите.

По-малко от три месеца, след като новото издание на оперативната програма "Околна среда" бе одобрено от Брюксел, вече са в ход първите две покани за подаване на проектни предложения. Откритите процедури са на стойност 159 млн. лв. и по тях ще могат да кандидатстват общините и Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

"В най-скоро време ще пуснем още четири процедури, по които могат да бъдат договорени над 342 млн. лв.", обяви министърът на околната среда и водите Ивелина Василева на заседание на Комитета за наблюдение на програмата в Бургас. По думите й до края на годината ще бъдат пуснати схеми на обща стойност над 1 млрд. лв., с което ще се осъществи плавен преход между стария и новия програмен период.

Членовете на комитета одобриха Стратегически план за техническа помощ на "Околна среда" (2014-2020) и различни методологии. Предстои да се обсъдят и критериите за разпределение на рисковите проекти по старото издание на програмата. "Имаме договорка с Европейската комисия, че проектите, които съдържат рискови компоненти, биха могли да бъдат разделени на фази, така че да продължат да се финансират от новия програмен период. Това изисква обаче допълнителни анализи", коментира Василева. Работи се усилено и по изграждането на регионалните системи за управление на отпадъците. Страната ни е задължена да намали обема на депонираните биоразградими боклуци с 35% и ако не успее ще последват финансови санкции.

Според Ивелина Василева от началото на годината са закрити 35 стари депа, а още 41 се очаква да бъдат закрити след изграждането на новите регионални системи. "Този напредък се отчита от Еврокомисията и се надяваме, че няма да се стигне до глоби - отбеляза тя. - Все пак има готовност за осигуряването на национално финансиране за изграждане на регионални депа."

Facebook logo
Бъдете с нас и във