Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

Пускат директна авиолиния Варна-Истанбул

На 30 юни ще бъде пусната директна самолетна линия Истанбул - Варна, изцяло финансирана, организирана и менажирна от Turkish Airlines, съобщи пред журналисти в Пловдив Бранимир Ботев, зам.-министър на икономиката, енергетиката и туризма.

България участва само с летище и дестинация, каза още Ботев. По думите му, преговорите с турската страна са били тежки, но накрая са успели да стигнат до консенсус и да открият общите интереси при пускането на линията Истанбул-Варна. По думите му, турците са показали, че са много коректни и добри партньори. Варна може да се превърне в един подстъп на Истанбулското летище по отношение на външни дестинации, каза още Ботев.

Министърът смята, че трябва много сериозно да се помисли и за опциите пред Пловдивското летище. Според него, Пловдив все повече се превръща във важна логистична точка. В момента, в който се отвори магистралата към Турция, хората от европейската част на Истанбул ще могат за 3 часа – 3 часа и половина да бъдат в Пловдив и в Пампорово, така, че може да се превърнете в зимната дестинация на Истанбул, каза още Ботев. Той обяви, че за миналата година най-голям ръст на туристи през зимния сезон има именно от Турция – 61 %.

Facebook logo
Бъдете с нас и във