Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Пуска се движението по новия 9.3 км участък от АМ "Хемус"

Днес ще бъде пуснато движението по новия 9.3 км участък от АМ „Хемус“ между Ябланица и Боаза, съобщиха от Агенция "Пътна инфраструктура". Инспекция на трасето, непосредствено преди пускането на трафика, ще направят министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова, заместник-министър Николай Нанков и председателят на Управителния съвет на Агенция "Пътна инфраструктура" Георги Терзийски.

На нея е поканен да присъства и министър-председателят Бойко Борисов.

В изграждането на отсечката са инвестирани 66 млн. лв. с ДДС и средствата са от държавния бюджет. Строителните работи започнаха в края на март миналата година и завършват близо 6шестмесеца предсрочно. Автомагистралният участък е с по две активни ленти и една аварийна лента във всяка посока на движение. Изградени са пет селскостопански подлеза и два селскостопански надлеза, както и подлез при общинския път Брестница - Съева дупка. Връзката с първокласния път I-4 Коритна - Белокопитово се осъществява чрез етапна връзка при 87-я километър, която е в близост до село Брестница. В отсечката между Ябланица и Боаза е най-големият армонасип, изграждан досега у нас - 45 метра общ насип, с височина от 25 м на армирания насип.

Изпълнител на строително-монтажните работи е Консорциум "ХВП Ябланица" ДЗЗД, с участници "Хидрострой" АД, "Водстрой 98" АД и "Пътстрой Бургас" ЕООД. Договорът им е за 65 988 000 лв. с ДДС.

Facebook logo
Бъдете с нас и във