Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Първите три дни от болничния остават за сметка на работодателя

Тристранният съвет за сътрудничество между правителство, работодатели и синдикати, отхвърли предложението на партия "Воля" за прехвърляне на първите три дни болнични от работодатели към държавата.

Срещу проекта се обявиха от правителството и синдикатите. Според синдикатите промяната ще е за сметка на данъкоплатците и ще доведе до вдигане на осигурителните вноски, за да си компенсира дупката в НОИ. Работодателите пък настояват болничните да се плащат изцяло от държавата. Предложението на "Воля" беше подкрепено от работодателските организации, но с някои възражения и алтернативни предложения, а синдикатите КНСБ и "Подкрепа" и Министерството на труда и социалната политика не подкрепиха промените.

Бизнесът е изчислил, че 50 млн. лв. годишно се изплащат като обезщетения за фалшиви болнични листове. Още 150 млн. лв. се изплащат от Националния осигурителен институт. За последните три години у нас са установени повече от 10 000 нарушения, свързани с издаването на фалшиви болнични. Асоциацията на индустриалния капитал в България предлага решение на проблема с фалшивите болнични като се вземе решение поне първите три дни от болничния да са за сметка на работника, по примера на редица европейски страни, в които не се плащат от 1 до 7 дни.

Според изчисленията на финансовото министерство новата мярка ще отвори дупка в бюджета от 200 млн. лева, която не отговаря за бюджетните прогнози за следващите три години. Срещу мярката се обяви и Министерството на труда и социалната политика.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във