Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Първите самолети F-16 ще бъдат доставени праз март 2023 г., а останалите 6 през 2024-а

Армията има нужда от подводница и 6 многофункционални кораба, а първия изтребител F-16 вече се изработва в САЩ и ще бъде в България през 2023 г. Това обяви пред „Дарик” началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов. Трябва да има модернизация, въпреки кризата, предизвикана от пандемията от коронавируса COVID-19, каза още той и добави, че "ръководството на армията не е като щраус да зарови глава в пясъка, но задачата му е да търси консенсус между политическите и военните приоритети".

Адмирал Ефтимов заяви, че ако не е било инвестирано в здравеопазването през годините то борбата с епидемията е щяла да бъде на друго ниво. Според него армията трябва да бъде подкрепяна от обществото, защото това е част от сигурността на държавата, както и здравеопазването. 

Финансовият ангажимент на държавата за развитие на отбранителните способности до 2024 г. е 2% от БВП, каза той. "Няма да намалим броя на проектите. Но ми се струва, че цената на парите ще е друга след тази криза", добави Ефтимов и уточни, че затова се проверява дали може за същите пари да се получава повече техника.

Проектите за модернизацията на армията през придобиването на нов боен самолет ще трябва да се свържат с другите родове въоръжени сили, за да могат те да действат като едно цяло. Първите самолети F-16 ще бъдат доставени праз март 2023 г., а останалите 6 през 2024 г., посочи адмирал Ефтимов. Американците са уверили, че заводите за производство на самолети не са засегнати от епидемията и работят.

Адмирал Ефтимов даде подробности и по развитието на модернизацията на флота. Според него 2 патрулни кораба не са достатъчни- трябват шест. По негови думи трябва да се купи и подводница, защото това "е ефикасно и икномично средство за наблюдения на широка акватория на Черно море".

Армията има готовност да се включи и да подпомага, ако е необходимо противоепедимичните марки срещу коронавируса. До момента обаче не се е наложило да помага в тази дейност. „Оказали сме логостична помощ със средства, но бойци от армията не са се включвали, каза адмирал Ефтимов. Имаме готовност до шестия час, ако МС вземе решение, да се включим”, подчерта той.

Четирима души от военния персонални са болни от Ковид-19. Те са настанени във ВМА. Около 200 души от армията са под карантина, но те не са болни, а са се завърнали от мисии. Един военен от контингента ни в Босна и Херцегоина е бил с положителен тест, той бе върнат, но вече е готов отново да изпълнява мисии.

Facebook logo
Бъдете с нас и във