Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Първите плащания по схемата 60/40 ще са от 16 април

След извънредното положение работодателите може да бъдат подпомогнати за месец и с друга мярка - с 40 процента от минималната заплата на служителите им и осигуровките върху нея. Мярката се обсъжда в момента, но трябва да бъдат направени консултации с Европейската комисия за нейната допустимост, каза в интервю за БТА социалната министърка Деница Сачева.

"Подпомагането по тази мярка най-вероятно ще се отнася за тези сектори, които са най-засегнати от кризата с COVID-19 . Така част от хората, които са получили подкрепа по схемата 60/40, ще получат и допълнителна помощ за възстановяване след извънредното положение. Ние правим всичко възможно в рамките на това, което имаме в момента като одобрена финансова обосновка, да отговорим на всички очаквания", коментира Сачева. 

Попитана какво е мнението й за предложението на КНСБ за увеличаване на обезщетението за безработица и на ваучерите за храна за безработните без право на обезщетение, Сачева каза, че в момента се прави анализ колко от безработните остават без обезщетение по време на кризата. Според нея първо трябва да се види каква е настоящата картина и после да се мисли възможно ли е да се увеличава обезщетението. 

Сачева посочи, че към момента вече е направено искане към Министерството на финансите за допълнителни 115 милиона лева само за сега съществуващите задължения до края на годината по отношение на социални плащания, на личните асистенти.

Първите плащания от страна на НОИ по схемата 60/40 ще са от 16 април, тъй като на 14 април се очаква разрешението на ЕК. До този момент подадените заявления са 2016 за почти 30 000 работници, което според министъра доказва, че мярката е работеща и търсена.

Тя отбеляза, че истински ощетените в момента са онези, които са останали без работа, но са работили на черно и нямат нито договори, нито осигуровки . За тях е най-трудно държавата да се погрижи в момента, каза министър Сачева и отново призова хората да работят на светло. По думите на Сачева получаващите минималното дневно обезщетение за безработица от 9 лева са малко.

От тези 72 хиляди безработни, които са регистрирани, почти 46 000 ще получат обезщетение, каза Сачева. 

Министърката прогнозира, че хотелиерството, ресторантьорството , търговията на дребно ще могат да възстановят работата, макар и не със същите обороти както преди кризата, но поетапно до края на годината възстановяването им ще е факт. По-трудно ще е възстановяването на тези, които зависят от международни пазари, международни доставки, текстилно-обувната промишленост. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във