Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Първите F-16 пристигат в България най-рано през 2023 година

При сключен договор между България и САЩ, първите бройки изтребители F-16 ще бъдат доставени през 2023 година. Това стана ясно от изказване на Джеймс Робинсън - представител на компанията-производител "Локхийд Мартин". 

Очаква се преговорите между двете правителства да продължат до месец юли тази година. 

При успешно приключване на преговорите, контрактът следва да бъде ратифициран от българския парламент. Идеята на правителството е да придобие 8 изтребителя. Първоначално заложеният разход бе 1.8 млрд. лв. с ДДС, но не е изключено сумата да нарасне.

Джеймс Робинсън уточни, че самолетите ще бъдат произведени в новия завод на "Локхийд Мартин" в щата Южна Каролина. Предприятието ще бъде завършено в следващите няколко месеца. Преди евентуално да достави самолети у нас, компанията следва да изпълни поръчки за Словения и Бахрейн.

След подписването на договора обаче веднага ще започне обучението на българските пилоти в американски авиобази, обясни Робинсън в Пловдив, където представи предложените на България машини. Производителят гарантира осем хиляди часа безсервизно ползване, което прави този самолет значително по-евтин за поддръжка от останалите аналози, заяви Робинсън, цитиран от радио Пловдив. Тази версия на F-16 е най-добрата до момента и осигурява най-успешни показатели за бойни и патрулни мисии, полезен товар, таван и радиус на действие, здравина на корпуса и последно поколение оръжейни системи за насочване и самоотбрана. Усъвършенстваната му радарна система може да проследява едновременно до 20 наземни и въздушни цели, след което автоматиката сама подбира най-подходящото оръжие за поразяването им, посочи експертът.

Facebook logo
Бъдете с нас и във