Банкеръ Daily

Атанас Пеканов:

Първият транш по Плана за възстановяване идва до няколко седмици

"В момента топката е в ръцете на Европейската комисия, България е изпълнила всичко, което трябва да изпълни, изпратени са всички документи. Първата сума по Плана за възстановяване и устойчивост ще дойде в следващите седмици. Ако не бъдат приети законопроектите, второто плащане няма да дойде", заяви пред БНТ вицепремиерът по управление на европейските средства Атанас Пеканов.

Референдум за еврото би било грешно решение, коментира още служебният вицепремиер. По думите му времето за анализи отдавна е минало и България трябва да се съсредоточи върху конкретни действия за влизане на страната ни в еврозоната.

"Във времена на турбуленции имаме нужда от успокояване на пазарите. За служебното правителство не е много ясно как да вземе отношение относно Бюджет 2023, това е работа на партиите. Ние като служебен кабинет имаме правомощията да продължим вече стартиралите процеси, но нямаме правомощията да режем един или друг сектор или да задаваме повече средства за някой сектор", каза още Атанас Пеканов.

Facebook logo
Бъдете с нас и във