Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Първият проект на меморандума с ОИСР трябва да е готов до края на септември

Заместник-министър председателят Атанас Пеканов е потвърдил силната ангажираност на служебното правителство към процеса по присъединяване на страната ни към Организацията за икономическо сътрудничество и развитие.

Той взе участие в първото заседание на постоянния Междуведомствен координационен механизъм за присъединяване на България към Организацията за икономическо сътрудничество и развитие, което  се състоя в Министерството на външните работи. Той е създаден във връзка с началото на разговорите за присъединяване на България към организацията.

Заседанието бе председателствано от заместник-министър Велислава Петрова.

Обсъдена е била подготовката на Първоначалния меморандум, в който страната ни трябва да направи самооценка и да заяви позиция по всеки един от правните инструменти на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие. Амбицията на служебното правителство е първи проект на този ключов документ да бъде готов до края на септември.

Заместник-министър Петрова акцентира върху необходимостта от ефективно сътрудничество и много добра координация между всички части на българската администрация за реализиране на стратегическия външнополитически приоритет по присъединяването на страната ни към Организацията за икономическо сътрудничество и развитие. Същевременно, специално бе подчертано, че крайната цел на процеса на присъединяване е България да идентифицира и извърши нужните реформи, които не само ще доведат до членство в ОИСР, но ще бъдат в интерес на страната ни, използвайки максимално експертизата на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие.

Механизмът функционира от 2017 г. като постоянен съвет с основната задача да осъществява цялостна координация на процеса на подготовка на България за членство в Организацията за икономическо сътрудничество и развитие. Междуведомствен координационен механизъм се ръководи от министъра на външните работи при оперативното председателство на определен от него заместник-министър и включва заместник-министри на останалите министерства, председатели на държавни агенции и комисии, и ръководители на други институции, които биха могли да вземат участие в подготовката на България за членство в Организацията за икономическо сътрудничество и развитие.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във