Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Първият договор за екологичен транспорт е с община Русе

Изпълнителният директор на "Общински транспорт Русе" ЕАД Александър Георгиев, кметът на община Русе Пламен Стоилов и министърът на околната среда и водите Нено Димов подписаха договор за подобряване качеството на въздуха чрез инвестиции в екологичен транспорт.

Министърът на околната среда и водите Нено Димов, кметът на община Русе Пламен Стоилов и изпълнителният директор на "Общински транспорт Русе" ЕАД Александър Георгиев подписаха договор за подобряване качеството на въздуха чрез инвестиции в екологичен транспорт, съобщиха от пресцентъра на министерството.

Това е първият проект по Оперативна програма "Околна среда 2014-2020 г." (ОПОС) с мерки за адресиране на транспорта като източник на замърсяване на атмосферния въздух с фини прахови частици (ФПЧ10). Общият размер на инвестицията е 46,8 млн. лев, като ОПОС осигурява 39 млн. лева.

По проекта ще бъдат закупени общо 35 електрически транспортни средства за нуждите на обществения транспорт на община Русе - 20 електробуса и 15 тролейбуса. Предвижда се доставка и монтаж на 20 станции за зареждане в тролейбусно депо и 4 станции за бързо зареждане чрез пантографи, които осигуряват връзка между електрически превозни средства с контактната мрежа.

Дейностите включват изграждане на необходимата инфраструктура за експлоатация на новите превозни средства, както и обновяване на съществуваща контактна мрежа. По проекта ще бъдат изградени системи за видеонаблюдение и за информация на пътниците в реално време. Ще бъдат интегрирани новите системи за оборудване към съществуващите системи за управление и контрол на обществения транспорт на община Русе.

С изпълнението на проекта ще се намали количеството емисии на ФПЧ10 с източник транспортът от 1.62 на 0.95 тона на година. Реализирането на посочените мерки ще допринесе за подобряване качеството на атмосферния въздух за близо 137 500 жители на община Русе, както и за изпълнение на целите, произтичащи от националното секторно законодателство.

Срокът за изпълнение на дейностите е 40 месеца.

В крайдунавския град има 26 действащи линии, от които осем тролейбусни и 18 автобусни линии. Транспортният парк е сравнително добре развит. Той се състои от тролейбуси с марки Ивеко, Неоплан, Рено, Шкода, Мерцедес, както и автобуси с марки Исузу, Мерцедес, Неоплан, МАН и други.

Facebook logo
Бъдете с нас и във