Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Първият Агро Хакатон у нас ще търси иновативни решения

Светлана Боянова, председател на Института за агростратегии и иновации.

Първият хакатон в сектора на земеделието предстои да се проведе в страната ни. Хакатон е състезателно събитие, в което компютърни програмисти и други софтуерни разработчици, включително графични и интерфейс дизайнери, мениджъри на проекти и други експерти, си сътрудничат интензивно в софтуерни проекти. Целта на хакатона е създаването на концептуални софтуер или хардуер решения по предварително зададена тема, в рамките на фиксиран период от време.

В първия Агро Хакатон у нас стартъпи ще се състезават помежду си, търсейки иновативни решения в четири групи, разкри председателят на Института за агростратегии и иновации Светлана Боянова пред Bloomberg. Представителите на компаниите, които ще вземат участие, ще се занимават с разработката на технологии и концептуални решения в пчеларството, интернет на нещата и автоматизация на земеделието, изкуствен интелект и роботи, както и обработка на данни от земеделска техника. Събитието ще се проведе в с. Изгрев, област Шумен, на 13 и 14 септември 2019 г., с цел да направи земеделието в България модерно, иновативно, технологично и прецизно като технологиите и достиженията на дигиталната индустрия бъдат успешно приложение в земеделието..

Боянова подчерта, че в целия Европейски съюз секторът на земеделието изостава значително по отношение на цифровата трансформация, което е и основната причина в общата селскостопанска политика за следващия програмен период за е поставен акцент именно върху цифровизацията. Председателката на Института за агростратегии и иновации очерта като необходими действия по отношение на цифровизацията у нас осигуряването на достъп до широколентов интернет навсякъде, както и поставянето на метеостанции, които да покрият цялата територия на страната. Предизвикателство остава също и развитието на дигитални умения у служителите в сектора на земеделието.

Facebook logo
Бъдете с нас и във