Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Първи български екопроект печели финансиране от Фонд за иновациите към ЕС

Проектът ANRAV на „Девня Цимент“ АД е сред 17-те проекта, които получават финансиране от Фонда за иновации на Европейския съюз. Той има за цел да намали значително въглеродните емисии от собствено и не само производство, като така повлияе на локално и национално ниво и спомогне за постигане на въглеродните цели на страната ни.

Фондът за иновации е една от най-големите програми за финансиране в света за иновативни нисковъглеродни технологии, целящи да представят на пазара индустриални решения и подкрепящи прехода към въглеродно неутрална  Европа. Проектът ANRAV е първият български проект, спечелил финансиране от Фонда и първият на Балканите за улавяне и утилизиране на въглеродни емисии от индустрията.

„Удовлетворени сме, че успяхме да се преборим с над 140 проекта и показахме на оценителите, че подобен проект има смисъл именно в България. По-голямата част от екипа, подготвил кандидатурата на ANRAV е български и работи не само за спечелването на проекта, а и за каузата – да реализираме иновативна технология за улавяне и утилизиране на въглеродни емисии именно в България“, коментира Михаил Полендаков, изпълнителен директор на „Девня Цимент“.

Проектът ще бъде финансиран от Фонд за иновации с 190 милиона евро, като останалата част от инвестицията ще бъде поета от частно финансиране. Като крайна инвестиция това ще представлява една от най-големите за страната за последните години.

„Девня Цимент“ е част от световната група „ХайделбергЦимент Груп“, чиято политика цели цялостна зелена оптимизация и постигане на въглеродна неутралност. Проектът ANRAV е един от първите и най-голям по мащаба си за групата до този момент. Планира се системата за улавяне на въглеродни емисии да бъде построена и инсталирана към високотехнологичния завод за производство на клинкер и цимент на дружеството в град Девня.

Facebook logo
Бъдете с нас и във