Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Първата вълна на навлизане на роботи ще бъде в банки и застрахователни дружества

Министерството на икономиката разработва стратегия за четвъртата индустриална революция, породено от необходимостта от изграждането на система за валидиране на знанията, получени по всякакъв начин. Това отбеляза изпълнителният дирeктор на "ТехноЛогика" Огнян Траянов пред Bloomberg. По думите му в рамките на нова национална програма специалисти по информационни технологии ще влязат в училищата в ролята на помощник учители, скъсявайки дистанцията между бизнеса посредством даването на реални примери от практиката.

"Целта е България да посрещне и предизвикателствата, и възможностите. Предимството на евтината работна ръка ще бъде заменено от роботите, западните компании ще изтеглят производството си в собствените си страни, защото се скъсява логистичната верига; стават по-бързо самите иновации и дейностите, свързани с тях. Трябва да бъдем готови за постоянна промяна и обучение в нови професии, които ще възникват", разясни целта на новата стратегия за четвъртата индустриална революция Траянов. Според него навлизането на роботите ще остави възможност човек да развива креативността си, която трябва да бъде възпитавана от ранна детска възраст.

"Първата вълна на навлизане на роботи ще бъде в банки и застрахователни дружества, където софтуерни роботи имитират действия, обучават се и след това вършат рутинни действия", прогнозира изпълнителният дирeктор на "ТехноЛогика".

Facebook logo
Бъдете с нас и във