Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Първа копка на новия завод на чешката BTL Industries

Заместник-министърът на икономиката Яна Балникова участва в церемонията по първа копка на нова производствена база на чешката компания за медицинска апаратура в Пловдив.

Първа копка слага началото на строежа на новата произведоствена база в Пловдив на BTL Industries, световен лидер в разработването, производството и търговията на електронна медицинска апаратура, съобщиха от общината. Инвестицията в проекта надхвърля 20 млн. лв., като плановете са той да бъде завършен до 2023 година. На официалната церемония присъстваха заместник-министърът на икономиката Яна Балникова, заместник-кметовете Стефан Стоянов и Пламен Райчев, изпълнителният директор на Българска агенция по инвестициите Стамен Янев, посланикът на Чешката република в България Лукаш Кауцки, изпълнителният директор на BTL Industries Георги Петков.

Новата база, в която ще се произвежда пълното портфолио от модерна медицинска апаратура на BTL, ще бъде разположена в централната част на Пловдив и ще заема над 25 000 кв. м. етажна площ.

Тя ще създаде над 500 нови работни места 

и ще допринесе за икономическото развитие на региона и разрастване на производството на компанията, като по-голямата част от него ще бъде подготвена зa изнoc в над 110 държави на 6 ĸoнтинeнтa.

„Вече 20 години BTL e чуждестранен инвеститор в България, но със силен български мениджмънт, който успява да развива едно предприятие на абсолютно световно ниво и е един от лидерите, където работят квалифицирани кадри“, отбелязва заместник-кметът Стефан Стоянов. В момента компанията работи с една гимназия и планира обучение на ученици от второ професионално училище чрез дуални паралелки.

По думите му всяка година нови компании се присъединяват към такъв тип програми и Община Пловдив подпомага този процес понеже не винаги образователната система говори на един език с индустрията. А това, че подобна високотехнологична инвестиция се случва вътре в града е един добър пример за напредъка на "Тракия икономическа зона" и въобще за българската индустрия.

„Изключително съм щастлив от

бързите темпове на развитие на BTL Industries в България.

Това е резултат от огромния професионализъм на нашия екип и потенциала, който BTL вижда в България. В момента в производствената ни дейност са ангажирани около 400 души като с новата фабрика очакваме броят им да се удвои в следващите 5 години. Новата производствена база не само ще създаде повече работни места, но и ще бъде образец за модерно строителство, устойчивост и ефективност в региона“, подчертава Георги Петков, изпълнителен директор на компанията.

Модерният дизайн на фабриката и всеки детайл по проекта са планирани с мисъл за опазване на околната среда и оптимизирани ресурси. Плановете включват да бъдат монтирани соларни панели на покрива на производствената база, които да задоволяват голяма част от енергийните нужди на сградата, да се събира дъждовна вода за противопожарни нужди и топлинни акумулатори, което ще повиши ефективността на производството, както и автоматизация на осветлението, което ще допринесе към намаляване на потреблението на ток.

„BTL e една от най-успешните чешки фирми на българския пазар не само в областта, в която развива своята дейност“, заяви посланикът на Чешката република в България Н. Пр. Лукаш Кауцки. Той коментира още, че разширението на производството е не само свидетелство за много стабилната икономическа обстановка в България и в Пловдив, но също така е и свидетелство затова, че общината влага много усилия да привлича инвеститори.

Сградата на новия завод ще бъде разделена на три части: производствена, складова и административна. Фабриката ще следва последните тенденции при производството с aвтoмaтизиpaни cĸлaдoвe и poбoтизиpaни cиcтeми зa paзпpeдeлeниe нa cĸлaдoвeтe мeждy paбoтницитe. Предвидени са зона за хранене и почивка, помещения за експозиция, фитнес, конферентни зали и отворени пространства за срещи и релакс, които ще допринесат за добрата атмосфера и здравето на служителите.

Facebook logo
Бъдете с нас и във